TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Ekskluzivno: Čovek za sva vremena - Šimon Peres

izvor:


Da li je to bio najteži intervju do sada... pa jeste. Sedim preko puta čoveka čija je politička karijera duga 66 godina. Dva puta je bio premijer Izraela i ministar u 12 vlada svoje zemlje. Njegova figura, vitalnost, spontanost i mozak koji radi kao švajcarski sat zaista me oduševljavaju.


Srela sam ga jednom pre dvadesetak godina na kratko i toga se seća. O našoj zemlji zna puno i pamti mnogo toga. Znam da sedim preko puta verovatno najčuvanijeg predsednika u svetu. Ima 88 godina. Ima toliko mudrosti koje mogu da čujem.

Znam da je intervju dobijen upornošću, velikom željom, dobrim dugogodišnjim kontaktima sa ljudima koji se bave svetskom politikom i strategijom, a to su Peresovi prijatelji od detinjstva. Njih nije mogao da odbije.



Pamtim njegove rečenice. "Ni jedna zemlja ne može zaustaviti istorijski tok. Dok tragam za mirom u nama i sa našim susedima, svet se potpuno menja. Današnji problem za Vas i nas je kako da usvojimo taj novi svet. Svet potpuno nov."

Slušam dosta i čitam - govori mi Peres, posmatram ljude i pokušavam da razmišljam unapred. U sledećih deset godina najveća otkrića biće vezana za ljudski mozak, kaže on. Ljudski mozak je najprecizniji instrument koji postoji na svetu. Neverovatan je.

Tokom intervjua nema napetosti - jednostavno razgovaramo. Napeti su oni nasuprot kamera - njih tridesetak gleda i sluša. Svesna sam da intervju radim u vreme velike napetosti u tom regionu, a i u svetu.

Emisija je snimljena u Jerusalimu 8. janura 2012. u 9 sati ujutro. Bila je nedelja, a u Izraelu je nedelja radni dan.

Autor i Voditelj: Mira Adanja Polak

Izvor: www.rts.rs

KOMENTARI