TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Ekskluzivno: Ljubavna pisma Mileve Marić Albertu Ajnštajnu

izvor: tvrts.rs

Ekskluzivno: Ljubavna pisma Mileve Marić Albertu Ajnštajnu

Trajanje: 45 minuta
Više informacija

U razgovoru sa stručnjacima u Aukcijskoj kući Kristi u Njujorku kada sam snimala jednu od svojih reportaža upoznala sam čoveka koji mi je predočio da moram da vidim ono što imaju oni u aukcijskoj arhivi u Kristiju o Albertu Ajnštajnu.

Držala sam tada u rukama orginal svih dokumenata. Čitava jedna velika fascikla. Bila je to teorije relativiteta u mojim rukama.

Tako sam došla i u kontakt sa neverovatnom prepiskom između Alberta Ajnštajna i Mileve Ajnštajn.

Čitala sam, sećam se nekoliko sati tu prepisku i saznavala ono što tada nisam znala. Deo te  neverovatne korespondencije u vidu pisama posedovao je i prof. dr Milan Popović neuropsihijatar i psihoanalitičar u svojoj kući na Neimaru.

Profesora Popovića sam inače dobro poznavala i u tu sam kuću dolazila oduvek, znajući da je u toj kući boravio i Albert Ajnštajn sa Milevom kada su dolazili u Beograd. Profesor mi je često pričao i o svojim sećanjima, porodičnim pričama. Znala sam da sam na izvoru autentičnog retkog kazivanja. Tako je i nastala ova emisija iz nekoliko razgovora sa profesorom Milanom Popovićem koji je i prvi pisao o Milevi Ajnštajn shvatajući značaj i udeo Milevin u životu Alberta Ajnštajna gde je ona učestvovala rame uz rame u stvaranju epohalnog otkrića.

Porodica profesora Popovića bila je u bliskoj vezi sa Milevom koja se poveravala svojoj najintimnijoj prijateljici o svim mukama koje su je snašle, a prijateljica je bila bliska rođaka porodice Popović. Otud u emisiji imamo i znalačka tumačenja profesora Popovića kao  svedoka i kao psihoanalitičara o suštinskom odnosu Alberta i Mileve Ajnštajn koje je i lično poznavao.

Trailer

-

KOMENTARI