TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Bili smo prvaci sveta

izvor: tvrts.rs

Bili smo prvaci sveta

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: -
Više informacija

Dokumentarna serija "Bili smo prvaci sveta" svedoči o tome kako je nastala čuvena jugoslovenska škola košarke. Kroz likove četvorice njenih utemeljivača- Nebojše Popovića, Bore Stankovića, Radomira Šapera i Aleksandra Nikolića - kroz njihovo sazrevanje i zaljubljivanje u košarku, prikazano je i stasavanje ideje koja ih je ujedinila i od njih napravila svetski priznate legende sporta.

Od dečačkog igranja košarke za vreme Drugog svetskog rata u Beogradu, prvih ljubavi, osnivanja prvih klubova, do zlatnih visina na koje je, najviše zahvaljujući njima, stigla jugoslovenska reprezentacija. U zemlji koja je stalno plivala između Istoka i Zapada, košarka je izronila iznad svih postojećih ideja, pa i američke i sovjetske. Rođena je igra kakva se nije mogla naći u udžbenicima, u kojoj je mašta imala završnu reč u odnosu na taktiku.

U odlučujućoj utakmici u hali "Tivoli" savladana je upravo Amerika, a publika u transu poručuje Amerikancima koji su se prethodne godine popeli na Mesec - "Luna vaša, zlata naša".

U ovom dokumentarnom serijalu upoznaćemo više od 40 sagovornika, od prvih generacija koje su igrale košarku još za vreme Drugog svetskog rata i onih koji se sećaju tih vremena. Videćemo ljude koji u sedamdesetim godinama barataju loptom, saznaćemo kako su se oni saznavali prva pravila, način igre, koji su tereni bili najvatreniji, kao i to kako se košarka stvarala u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Čačku, Karlovcu, Ljubljani i Skoplju, ali i kako su stvorene neprolazne veličine kao što su Žučko, Ćosa, Daneu i ostali.

Po prvi put u javnosti će biti prikazan kompletan arhivski materijal, fotografije, novinski članci, utakmice i sl, a što je značajano za istoriju jugoslovenske košarke.

 Sagovornici u dokumantarnom filmu: Bora Stanković, Srđa Kalember, Pavle Kostić, Aljoša Žorga, Beno Hvala, Bogdan Tanjević, Boris Kristančić, Božidar Boža Maljković, Čedomir Stojićević, Damir Šolman, Dragan Kapičić, Dragoslav Ražnatović, Dragutin Čermak,Geza Pastor,Giuseppe Pino Gjergja, Isidoro Maršan, Ivo Daneu, Jovan Kosijer, Jovan Tanurdžić, Lajoš Engler, Ljiljana Šaper, Lubodrag Duci Simonović, Marjan Preževšek, Mirko Novosel, Nemanja Neca Đurić, Nikola Plećaš, Pero Zlatar, Petar Skansi, Radiša Mladenović, Radmilo Mišović, Radovan Rašović, Ranko Žeravica, Ratko Tvrdić, Slobodan Rica Gordić, Srđan Šaper, Veljko Bulajić, Vlada Stanković,Vladimir Anzulović, Vladimir Cvetković,Vojislav Bubiša Simić, Zagorka Žeravica, Zvezdana Popović, Miloš Oparica.

Trailer

KOMENTARI