TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Enciklopedija za radoznale

izvor:

Čelina i druge priče

Vranjska tvrđava

Tačno vreme izgradnje vranjske tvrđave ne znamo, ali je izvesno da je postojala u srednjem veku. Utvrđenje je locirano na isturenom grebenu između Pljačkovice na zapadu i Krstilovice na istoku, neposredno iznad ušća Male u Devotinsku reku.

enc 1.jpg
Vranjska tvrđava

Topčiderske česme

Hajdučka česma, jedna od najstarijih i najpoznatijih beogradskih česama. U njenoj blizini nalazi se česma koju je podigao knez Miloš 1859. godine. Kod železničke stanice Topčider je Vračarska česma zidana oko 1884. godine. Blizu topčiderske crkve je Miloševa česma, a u topčiderskom kompleksu je poznata i Higijenska česma.

Crkva Sv Krsta u Vršcu

Kapela Svetog Krsta je najstariji katolički hram u Banatu nalazi se iznad Vršca, na Brdu Misa. Crkva je građena od 1720. godine do 1728. godine.

Enc.jpg
Crkva Sv.Krsta u Vršcu

U jesen 1739. godine katoličko stanovništvo odlučilo je da podigne zavetnu kapelu u Slavu Sv. Roka, zaštitniku od kuge. Godine 2007. urađen je vidikovac sa kojeg se pruža prekrasan pogled na grad i okolinu.

Spomenik u Beloj Palanci

U Srbiji, među najznačajnije spomenike iz rimskog perioda spada spomenik posvećen Septimiju Severu koji je pronađen u Beloj Palanci.

enc223.jpg
Spomenik u Beloj Palanci

Izrađen je od belog mermera, na frontalnoj površini preciznim, skoro kaligrafskim, latinskim pismom, ispisan je tekst koji govori o poseti rimskog imperatora ovom kraju 202 godine.

Živo kamenje

Botanička bašta "Jevremovac" osnovana je 1874. na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. Staklena bašta, podignuta 1892. godine. U vreme kada je građena predstavljala je jednu od najvećih i najlepših staklenih bašti u ovom delu Evrope.

Naselje Čelina

U neposrednoj blizini Priboja, odmah iza Gradske bolnice, nalazi se Čelina, neolitsko naselje staro oko 3.200 godina, a par kilometara dalje, na periferiji grada je pronađen praistorijski rudnik bakra Jarmovac.

enc 2.jpg
Naselje Čelina

Snimatelj: Periša Đinđić

Urednik i autor: Miodrag Zupanc


Izvor RTS.rs

KOMENTARI