TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Berlinale 2015

izvor: tvrts.rs

Berlinale 2015

Trajanje: 45 minuta
Uloge: Džejms Franko
Više informacija

Poslednjih petnaestak godina – Berlinski festival je čudna mešavina velikana i anonimusa, umetničkog filma i anglosaksonskog mejnstrima.

S jedne strane festival je ekonomski izuzetno moćan, jer ima uticajan Evropski filmski market, a i dalje je prestižno mesto za svetsku premijeru filma. S druge strane često je izložen kritikama jer se filmovi najviše biraju na osnovu zvučnih glumačkih imena. Ipak, ako stručnu kritiku ostavimo po strani, blizu 5000 000 posetilaca ovaj festival svrstava u najfilmofilskiji i najveći festival na svetu okrenut publici.

Ove godine na meniju 65. Berlinala se našao čak 441 film iz 72. Zemlje uz prisustvo poznatih lica , koja po oprobanom receptu festival stavljaju u epicentar filmskih zbivanja.

Od velikog broja filmova, samo 19 je imalo privilegiju da konkuriše za prestižnog Zlatnog medveda. A teme su bile preteče feminizma, domorodačka kultura Južne Amerike, sveštenici koji su okaljali crkvu, spiritualizam i anoreksija, generacijske priče o odrastanju u istočnoj Nemačkoj, balkanski vesterni na rumunski način, kamerne drame o preispitivanju supružnika, današnji Teheran viđen fingiranom skrivenom kamerom.

O kvalitetu ponuđenih filmova odlučivao je žiri predvođen uspešnim američkim nezavisnim rediteljem Darenom Aronofskim.

Odluka je bila da Zlatnog medveda za najbolji film dodeli najpoznatijem filmskom disidentu Džafaru Panahiju.

U specijalnoj emisiji posvećenoj ovogodišnjem Berlinalu ekskluzivno govore Vim Veners dobitnik Zlatnog medveda za životno delo, holivudska zvezda Džejms Franko koji je bio prisutan sa čak tri filma, francuska glumica Šarlota Gejnzbur, poljska autorka Malgoržata Šumovska nagrađena Srebrnim medvedom za režiju, islandski reditelj Dagur Kari, ruski sineasta Aleksej German, najproduktivniji francuski autor Benoa Žako i članovi grupe „Skorpions", koja je promovisala svoj dokumentarac „Zauvek i dan".

U emisiji ćete videti i kako su protekle svetske premijere blokbastera „50 nijansi siva" i „Pepeljuga".

Urednik emisije i autor Sandra Perović.


Trailer

-

KOMENTARI