TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Bitka na Neretvi

izvor: tvprogram.rs

ratna drama/175 min
Jugoslavija, 1969



Najpoznatiji i najuspešniji film Veljka Bulajića posvećenje jednoj od najčuvenijih i najhumanijih bitaka u svetskoj vojnojistoriji.

Početkom 1943. godine, nemački generali su, po Hitlerovom ličnom naređenju, počeli sasprovođenjem plana ''Weiss'', kako bi uništili partizanskejedinice. Pritisnuti daleko nadmoćnijim neprijateljem, partizani savrhovnim štabom i 4.500 ranjenika našli su se opkoljeni udolini Neretve. Ostao je samo jedan most, načijoj drugoj strani su čekale jake neprijateljske snage,pripremajući se za masakr ranjenih boraca i bespomoćnog naroda.Tito naređuje da se srušimost. Iznenađeni neprijatelj prebacuje svoje snage na drugu stranu,predviđajući da će partizani pokušati samoubilački proboj. Međutim,u toku samo jedne noći, partizani grade novi most pokraj srušenog iprebacuju se na drugu stranu, izigravši neprijatelja.

Film je osvojio 14 najprestižnijih međunarodnih filmskih nagrada(Otava, Sidnej, Melburn, Rim, Stokholm). Bio je nominovan zanagradu Oskar, u kategoriji najboljeg stranog filma.

Režija: Veljko Bulajić

Uloge: Ljubiša Samardžić,Orson Vels, Milena Dravić, Velimir Bata Živojinović,Boris Dvornik,Jul Briner



Trailer

KOMENTARI