TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Čarli i fabrika čokolade

izvor:


Britanski književnik Roald Dahl već je bio poznati pisac kratkihpriča i filmskih scenarija kada je počeo pisati romane za decu, pokojima je ostao zapamćen. Napisao ih je četrnaest, a prema nekimaod njih snimljeni su filmovi. Najpoznatiji roman je „Čarli ifabrika čokolade“, po kome je snimljeno desetak filmova i TVserija. Tim Barton možda jedan od najoriginalnijih američkihrežisera danas, napravio je filmsku verziju priče koja je postalasvetski hit. Bio je nominovan za Oskara za scenografiju.

Čarli Baket živi u trošnoj kući van grada sa roditeljima i bakama i dekama. Tata mu je slabo plaćeni pronalazač, a bake i deke po ceo dan leže u jednom krevetu, jer ih više i nemaju. Mama se brine o svima i pokušava da ih prehrani uprkos nemaštini. Čarli pomaže koliko može, a životni san mu je da jednoga dana uđe u najslavniju fabriku čokolade na svetu, čiji je vlasnik Vili Vonka.

Jednoga dana ceo svet je saznao da je Vili Vonka proizveo pet čokolada koje se razlikuju od drugih, u njima je zlatna karta. Dete koje nađe zlatnu kartu može doći u fabriku čokolade, a jedan od petorice srećnika koji bude pobedio, dobiće čudesnu nagradu. Posle dva neuspešna pokušaja, Čarli je izgubio svaku nadu da će pronaći kartu. Baš kad više ništa nije očekivao, na ulici u snegu pronalazi novčanicu, otrči u radnju i kupi čokoladu. Ispod omota bila je zlatna karta, ulaznica za slatki raj Vilija Vonke. Tamo je upoznao i decu koja su kao i on, došla da se takmiče. Među njima je proždrljivi debeljko koji je odmah počeo trpati u sebe sve što vidi, zatim mali nasilnik kome je jedino zadovoljstvo da sve uništava, umišljena devojčica sigurna da će baš ona pobediti i jedna razmažena devojčica koja je navikla da dobija sve što poželi. Ko će pobediti saznaće tek na kraju, a mi smemo odati odmah, pobediće dete koje ima najbolje srce...



Charlie and the Chocolate Factory, 2005.

Žanr: Avantura

Uloge: Džoni Dep, Fredi Hajmor, Dejvid Keli Režija: Tim Barton

više o filmu...


Izvor B92.net

KOMENTARI