TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Kad jaganjci utihnu (The silence of the lambs)

izvor:

Triler, horor / 118 min
SAD, 1991



Klaris Sterling (DžodiFoster) je detektivka FBI-ja koja prekida obuku u Kvantiku kakobi intervjuisala HanibalaLektora (EntoniHopkins), bivšeg psihijatra i čoveka koji je postao serijskiubica kanibal.
FBI traga za serijskim ubicom koji svoje žrtve dere i veruje se dabi Lektor mogao da im pruži neke bitne informacije.

Iako je u početku srdačan, Lektor postaje nestrpljiv sa Klaris, alijoj ipak daje neki trag. Lektor pristaje na saradnju ali posuslovom da ga premeste iz ustanove u kojoj se trenutnonalazi.
Kada ispune njgeove uslove, Lektor počinje svoju igru u kojoj uzamenu za ono što on ima da ponudi traži da Klaris njemu priča osvojem detinjstvu.

Film nije najavljivan kao veliki hit, ali je pobrao velikapriznanja i publike i kritike. Osvojio je 5 najbitnijih Oskara(najbolji film, glavna ženska i muška uloga, najbolji scenario inajbolja režija) i smatra se jednim od remek dela hororžanra.

Interesantno je da je Lektora trebalo da glumi, ali i režirafim,  DžinHekman koji se ipak predomislio.  Neki od glumaca koji su,takođe odbili ulogu su i DastinHofman, Robert DeNiro, DžekNikolson, ŠonKoneri... Prvi izbor za glavnu žensku ulogu je bila MišelFajfer, koja je odbila ulogu, a posle nje se prijavilo preko300 glumica među kojima su bila i neka jako poznata imena kao štosu MelaniGrifit, ĐinaDejvis, MegRajan...

Režija:DžonatanDem

Uloge:DžodiFoster, EntoniHopkins, SkotGlen, Ted Levin

KOMENTARI