TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Madam Baterflaj (M. Butterfly)

izvor:




Džeremi Ajrons tumači lik drugorazrednog francuskog diplomate u Kini koji pronalazi svoju životnu strast u prelepoj zvezdi pekinške opere – a koja nije ono što Francuz misli da jeste – u ovoj priči o ljubavi i izdaji.

Kinematografski intenzitet Dejvida Kronenberga iznosi srž ove strastvene pozorišne produkcije Dejvida Henrija Hvanga. Zasnovano na istinitom incidentu u koji je bio uključen francuski diplomata koji 18 godina imao vezu sa čovekom za kojeg je bio ubeđen da je žena, film „M. Baterflaj“ počinje 1964. godine u Pekingu, kada uposlenik francuske diplomatske službe, Rene Galimard (Džeremi Ajrons) postaje zaljubljen u operskog pevača Song Liling (Džon Loun). Ubrzo će se Galimard zaljubiti u Song i između njih će se razbuktati strast – ograničena uslovom da je Galimard nikad ne vidi kada je potpuno obnažena.

Galimard prihvati pravila i kako se penje po diplomatskoj lestvici, komunistička vlada se umeša, primoravši Song da postane njihov špijun. Kada, napokon, Galimardova strast bude zahtevala potpunu obnaženost, Son će pobeći. Galimar, žaleći za svojom izgubljenom ljubavlju, postaće fizička i mentalna ruina. Napušta Kinu i prihvata drugoraznednu diplomatsku poziciju, ali se tada Song ponovo pojavljuje u njegovom životu. U tom trenutku, Galimarda hapse i tokom potonjeg senzacionalnog suđenja za izdaju, njegova afera će se otkriti kao potpuna prevara.

Uloge:Jeremy Irons, John Lone, Barbara Sukowa, Ian Richardson

Režija:David Cronenberg


KOMENTARI