TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Samci (Singles)

izvor: B92.net

Samci
(Singles)

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 99 minuta
Režija: Kameron Krou
Više informacija


Film ”Samci” izvrsno je delo popularnog reditelja Kamerona Kroua,čiji je ovo drugi film, nakon uspešnog ”Reci nešto” iz 1989.godine. ”Samci” je neizostavan u istoriji filma, ali svakako jejednako značajan i za istoriju muzike. Tokom 90-ih godina grandžmuzika osvojila je Zemlju na čelu sa bendovima kao što su Nirvala,Prl džem i Elis in čejns. Krouvo filmsko remek-delo ne samo daoslikava ovu muzičku scenu stacioniranu u Sijetlu, već među glavnimglumcima ima i članove benda Prl džem. Veliki obožavatelj ipoznavalac različitih muzičkih pokreta, Kameron Krou je na ovajnačin postao idol cele jedne generacije, a njegov film služio jemnogima kao velika inspiracija.

”Samci” su podeljeni na više priča. U centru dešavanja su šestoro mladih ljudi između 25 i 30 godina, koji su svi na različite načine povezani sa muzičkom scenom u Sijetlu. Oni se bore sa tipičnim problemima koje muče njihovu generaciju, a jedan od njih je svakako i potraga za partnerom i ljubavi.

Stiv Djun je jedan od njih i bio je spreman da se odrekne ljubavi, sve dok nije upoznao Lindu, kojoj je ljubav najbitnija stvar u životu. Kada shvati da je trudna i da je dete Stivovo, njena očekivanja će postati još veća. Dženet je Lindina prijateljica, zaljubljena u Klifa, koji je pevač grandž benda ”Sitizen Dik”. On ljubav ne shvata ozbiljno, za njega su najbitniji nastupi sa bendom, a sve ostalo pada u drugi plan. Debi je stalno u potrazi za ljubavi, a smatra da će do nje doći ako promeni svoj izgled ili ako se proslavi svojim muzičkim spotom. Dejvid na ljubav gleda drugačije nego ostali - za njega je sve to samo igra i ekvivalent partiji šaha.

Krou je više puta istakao da je jedna od glavnih tema ovog filma traganje za idenditetom, ali ono što je skromno prećutao je i činjenica da je ovo jedan od filmova koji to radi na fantastično zabavan i originalan način. Humor je provučen kroz većinu scena, dajući i teškim momentima izvesnu lakoću. Grandž je nezaboravni muzički pravac koji mnogi smatraju još uvek živim, a ovaj film daje pravi prikaz vremena i života mladih u njegovom zlatnom periodu.



Singles, 1992.

Žanr: romantična komedija

Uloge: Bridžit Fonda, Kambel Skot, Kajra Sedgvik Režija: Kameron Krou

više o filmu


Izvor B92.net

Trailer

KOMENTARI