TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Uzdizanje Mahatme (The Making of the Mahatma)

izvor: tvrts.rs

Uzdizanje Mahatme
(The Making of the Mahatma)

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 144 minuta
Više informacija

Povodom Međunarodnog Dana nenasilja, Javni servis Srbije prikazuje ostvarenje "Uzdizanje Mahatme" (The Making of the Mahatma), u režiji Šijama Benegala.

Dva rođaka indijskog porekla koja žive u Južnoj Africi su u imovinskom sporu. Jedan od njih će angažovati mladog advokata iz Indije da dođe u Južnu Afriku i zastupa ga pred sudom.

Po dolasku u Južnu Afriku 1893. godine, mladi advokat uviđa da se belci prema svim Azijatima ponašaju kao prema građanima nižeg reda, te da je njihov položaj gori od položaja sluge. Iako je odeven zapadnjački - u odelo i kravatu, biva izbačen iz voza iz kupea prve klase; sudija u sudnici ga primorava da ukloni turban sa glave; u kočijama mora da se vozi napred sa kočijašem; biva pretučen i maltretiran, i bez mogućnosti da dobije zaštitu od strane pravosudnih organa.

Njegovi pokušaji da ukaže na nepravdu nailaze na snažno neodobravanje i otpor od strane lokalnih vlasti i državnih činovnika.

Uprkos svemu, on uspeva da reši sudski spor između zavađenih rođaka, i kreće da organizuje azijatsko stanovništvo kako bi ostvarili svoja prava.

Po dolasku u Durban, zateći će nove nepravde prema domorodačkom crnačkom stanovništvu, kao i prema azijatskim doseljenicima.

Mladi advokat potom odlučuje da iz Indije dovede svoju porodicu - suprugu i troje dece, i krene sa borbom za prava ugnjetavanog naroda.

U tim svojim nastojanjima, shvatiće da iako je zakon na njegovoj strani, ljudi koji ga tumače to nisu, te da se zakonodavci protive bilo kakvoj ravnopravnosti među ljudima.

Nakon 21 godine provedene u Južnoj Africi, mladi advokat će se  vratiti u Indiju gde će nastaviti svoju borbu protiv Britanaca, i uskoro postati poznat celom svetu kao - Mahatma Gandi.

Trailer

KOMENTARI