TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Sulejman Veličanstveni

izvor:



Serija prati život velikog osvajača Sulejmana Veličanstvenog,njegov buran život, uspehe, pohode, intrige na dvoru i u haremu,dočaravajući epohu 16. veka i moćnog Osmanskog carstva. SultanSulejman je na vlast stupio sa 26 godina, a njegova vladavina jetrajala 46 godina. Bio je najznačajniji osmanski vladar koji jeučestvovao u osvajačkim pohodima po Evropi, Aziji, a 1521. godinezauzeo je i Beograd.

Ipak, Sulejmanove ambicije su bile veće, kretao se kaAustrougarskoj predstavljajući pretnju čitavoj zapadnoj Evropi.Nakon jednog od mnogobrojnih putovanja po Crnom moru, na carskibrod koji je prevozio ženske robove kao poklon Sulejmanovoj palati,dospela je i Aleksandra, kćerka ukrajinskog pravoslavnogsveštenika. Devojka je kidnapovana i prodata u roblje, a Sulejmanje upravo nju izabrao za svoju novu ženu. Aleksandra je takopostala Hurem. Rodila je Sulejmanu šestoro dece i zajedno sa njimvladala Osmanskim carstvom.

Serija je izazvala kontroverze u islamskom svetu, jer je Sulejmanpredstavljen kao nemoralan čovek, bez poštovanja prema ljudima isklon ličnim zadovoljstvima.

Uloge: Halit Ergenč, Nur Fetaholu, Merijem Uzerli,Nebahat Čehre


KOMENTARI