TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Pesma Evrovizije 2015: Finale

izvor: tvrts.rs

Pesma Evrovizije 2015: Finale

Trajanje: 90 minuta
Više informacija

Sve je spremno za početak jubilarne 60. Pesme Evrovizije 2015. godine. Prošlogodišnjom pobedom Končite Vurst pesmom "Rise Like a Phoenix" u Kopenhagenu, Austrija je ove godine dobila pravo da organizuje najgledanije muzičko takmičenje u Evropi. Grad koji će po drugi put ugostiti učesnike iz 38 zemalja Evrope, a ove godine i Australije, je Beč.

Na Pesmi Evrovizije 2015. godine Srbiju predstavlja Bojana Stamenov pesmom „Beauty Never Lies", koju je komponovao Vladimir Graić. Srbija nastupa u prvom polufinalu, pod rednim brojem 9.

Prvo polufinale predstaviće 16 zemalja, od kojih će se u finale plasirati deset. Odluku o tome ko ulazi u finale donose publika i stručni žiri, u odnosu 50:50. Publika će moći da glasa telefonskim pozivom, SMS-om i/ili preko zvanične aplikacije, a glasanje će se obaviti nakon što sve zemlje izvedu svoje numere, i to u trajanju od 15 minuta. Stručni žiri sačinjen je od pet članova koji su istaknuti stručnjaci u muzičkoj industriji zemlje u kojoj glasaju. Svaki od članova stručnog žirija će rangirati numere od prve do poslednje u polufinalu u kojem nastupa zemlja u čije ime glasaju, a isti žiri glasaće i u finalu. Kombinovanjem glasova publike i stručnog žirija, dolazi se do konačnog rasporeda poena koju zemlja dodeljuje, i to po tradicionalnom načinu, najbolja pesma dobija 12 poena, druga po redosledu 10, treća 8, i tako od 7 do 1 poena, za pesmu sa najmanje glasova. Ukoliko u ukupnom zbiru dve zemlje budu izjednačene po broju glasova, prednost ima zemlja kojoj je publika dodelila veći broj poena. Osim zemalja koje učestvuju u svakom od polufinala, pravo glasa imaju i zemlje koje su direktne učesnice finala, ravnomerno raspoređene u prvom i drugom polufinalu, što je određeno žrebom.

U prvom polufinalu za Srbiju će, pored 15 zemalja sa kojima se takmičiti, moći da glasaju još i Španija, Francuska, Austrija, ali i Australija, koja ove godine učestvuje direktno u finalu i jedina glasa u oba polufinala i finalu.

Pesma Evrovizije održava se od 19. do 23. maja 2015. godine u Beču, uz direktan prenos na Radio-televiziji Srbije.

Komentator prenosa: Duška Vučinić

Urednik: Silvana Grujić

Trailer

-

KOMENTARI