TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Evropa i Srbi: Darko Tanasković

izvor:

Profesor Darko Tanasković je srpski orijentalista i islamista svetskoga ugleda. Njegova bibliografija ima preko šest stotina naslova, a knjiga Neoosmanizam- povratak Turske na Balkan, povod je dvodelnom intervjuu za seriju RTS-a Evropa i Srbi.

Darko Tanasković je bio naš ambasador u Turskoj, Azerbejdžanu, Vatikanu i pri Malteškom viteškom redu.

69CF~1.JPG

U prvom delu razgovora profesor Tanasković definiše neoosmanizam, objašnjava njegovu ideologiju i strategiju. Ukazujući na ketmanski karakter i makijavelistički pragmatizam neoosmanizma, on analizira neoosmanističku percepciju Balkana, koji je - uz Bliski istok i Kavkaz - njegova strateška konstanta.

Ideologija i strategija neoosmanizma su nedvosmisleno artikulisane i publikovane u knjizi Ahmeta Davutoglua Strateška dubina-međunarodni položaj Turske.

Saznaćemo šta obuhvata Davutogluova studija, u geografskom i istorijskom smislu, te zašto Ahmet Davutoglu ne formuliše svoj stav samo u odnosu na dve države - Grčku i Srbiju.

B0A1~1.JPG

Profesor Tanasković, za gledaoce RTS-a, procenjuje moguću, dubinsku korelaciju, između Islamske deklaracije Alije Izetbegovića iz 1970. i Strateške dubine Ahmeta Davutoglua iz 2001, te iznosi svoje mišljenje zašto je Davutoglu - inače ozbiljan intelektualac i jedan od vodećih turskih diplomata - u Sarajevu 2009. izjavio: da je u vreme otomanske vladavine balkanski region bio centar svetske politike u 16. veku; da je to bilo zlatno doba Balkana; da će Turska obnoviti takav Balkan; da će ona reintegrisati Balkan, Kavkaz i Bliski istok...

Urednik, scenarista i voditelj: Vojislav Laletin

Snimatelj: Ivan Jašarević

Montažer: Ljubomir Plavljanić

Režija: Jelisaveta Janić


Izvor RTS.rs

KOMENTARI