TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Testiraj svoj mozak

izvor:




Naš mozak programiran je da shvati sve što vidimo, čujemo, pomirišemo, pipnemo ili okusimo, kao i da popuni izgubljene deliće onoga što naša očekivanja pretpostavljaju da bi trebalo da postoji. Ovo nam pomaže da razumemo rečenice čak i kad su slova razmeštena.

 Međutim, dok je mozak odličan kad je u pitanju obrada sveta oko nas, koliko ustvari može da mu se veruje? Dovoljno da bi mogli da u isto vreme pričamo telefonom i vozimo? Mislite da je primećivanje velikog, plešućeg pingvina lako? Ili voženje bicikla sa zatvorenim očima, ili izabiranje prave osobe u nizu sličnih kad ste svedok zločina?

Premijera na National Geographic Channel-u, "Testiraj svoj mozak" proverava ljudski mozak sa komplikovanom serijom interaktivnih eksperimenata da bi videli koliko je lako prevariti mozak. Korišćenjem nekih 12 vati snage, mozak je odgovoran za svaku misao, odluku u deliću sekunde i složenu procenu. A ima nekoliko trikova u rukavu - kao i neke načine da uštedi svoj trud - kad sklapa našu sliku o svetu. Ova specijalna emisija u tri dela nateraće gledaoce da razmisle o tome koliko vere su spremni da ulože u sve od pamćenja do obavljanja nekoliko radnji u isto vreme.

Testiraj svoj mozak: Obrati pažnju!

Iluzionista Dejvid Koperfild istražuje kako naš mozak koristi pažnju da bi odabrao kako vidimo, čujemo i ostvarujemo interreakciju sa svetom.

Testiraj svoj mozak: Nećete verovati svojim očima

Neurolog Bo Loto proučava svet zanimljivih optičkih iluzija, otkrivajući zašto nas naš mozak nekada obmanjuje.

Testiraj svoj mozak: Pamćenje

Svedoci su ključni za mnoge sudske procese - ali da li se može verovati sećanju? Bivši detektiv Greg Volš razotkriva slabosti pamćenja.

Izvor: http://natgeotv.com/

KOMENTARI