TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Art zona

izvor:

Najveća svetska manifestacija posvećenoj oblikovanju pozorišne scene, koja postoji više od četiri decenije, a objedinjuje različite discipline - od scenografije i kostimografije, preko dizajna svetla i zvuka, do arhitekture pozorišta, Praško kvadrijenale scenskog dizajna i prostora, proteklog leta održano je dvanaesti put.

Među nacionalnim prezentacijama 62 zemlje, Srbija je imala zapažen nastup - reč je o projektu „Izmeštanje", saradničkoj platformi predstavljenoj kao hologramska instalacija za internet izvođenje uživo, čiji je idejni tvorac umetnički direktor i kustos nacionalnog paviljona Srbije, vizuelni umetnik Dorijan Kolundžija.

1 (20)1.JPG

U večerašnjoj emisiji posvećenoj proteklom Kvadrijenalu govori Sođa Zupanc Lotker, umetnička direktorka Praškog kvadrijenala, Daniela Paržiskova, izvršna derektorka Kvadrijenala, Radivoje Dinulović, direktor OISTAT centra Srbije, Dorijan Kolundžija, umetnički direktor i kustos nacionalnog paviljona Srbije, Milica Pekić i Ana Adamović, kustoskinje i ko-selektorke, kao i srpski umetnici koji su učestvovali u ovom projektu: Bojan Đorđev i Siniša Ilić, Manja Ristić i Igor Štanglicki.

1 (27)1.JPG

Kao jedinstven eksperiment, ove godine je u produkciji Kvadrijenala ostvaren dvadesetšestominutni dokumentarni filmski esej "Omeđeni prostor" češke rediteljke Hane Železne. Ljubaznošću organizatora Kvadrijenala naša publika će u sklopu večerašnje emisije biti u mogućnosti da pogleda ovo neuobičajeno autorsko svedočanstvo o proteklom Praškom kvadrijenalu.

Urednik i scenarista,  Danijela Purešević.

Režija, Marko Šotra.


Izvor RTS.rs

KOMENTARI