TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Savremeno tumačenje srpske istorije

izvor:

Tokom novembra meseca, svakog ponedeljka na Drugom programu RTS-a, Redakcija za nauku i obrazovanje premijerno emituje naučne intervjue iz serije Savremeno tumačenje srpske istorije kao medijski odgovor na objavljene studije naših i stranih autora. Prvi u nizu intervjua nosi naziv: Dizraeli i Istočno pitanje

Jedna od retkih naučnih studija koja je samostalno pronašla put do stranog izdavača jeste knjiga docenta Filozofskog fakulteta u Beogardu dr Miloša Kovića koja je prošle godine objavljena u ediciji "Oksford juniverziti presa", kao prerađeno i dopunjeno izdanje srpskog izdavača "Klia" po nazivom Dizraeli i Istočno pitanje.

Britanski državnik Bendžamin Dizraeli, dvostruki premijer, ideolog modernog konzervativizma, u istoriji svoje zemlje ostavio je dubok trag. Na vrhunci sve političke moći sudbonosno je uticao na istoriju Balkana u vreme održavanja Berlinskog kongresa i formiranje novih država nastalih povlačenjem Otomanske imperije. Ceo kompleks razrešenja novonastale političke situacije u istoriji je poznat kao Istočno pitanje, ali i danas, više od jednog veka kasnije, iznova pokazuje svoju aktuelnost, zbog čega su mnogi skloni da postave pitanje da li nove geostrateške podele predstavljaju reviziju Berlinskog kongresa.

Dr Miloš Ković prvi je od srpskih istoričara proučavao Dizraelijevu ličnu zaostavštinu i britanske arhive da bi rekonstruisao njegovu istorijsku ulogu i lične motive koji su ga rukovodili u donošenju važnih političkih odluka. Biografski pristup i rekonstrukcija političke i diplomatske istorije, na najbolji način rekonstruišu sliku epohe i međunarodnih odnosa.

Urednik emisije je Nevena Todorović, reditelj Katarina Rogić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Izvor RTS.rs

KOMENTARI