TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Aprilske suze (Tears of April)

izvor:


Drama / 115 min.

Finska, 2008



April, 1918. godine. Finska se nalazi usred krvavog građanskog rata između socijaldemokrata, poznatih kao Crveni, i konzervativaca, poznatih kao Beli. Vlada podržava Bele, koji pokušavaju da istrebe Crvene; među ubijenima je i oko 2000 žena, koje su se takođe borile.


Aro, povratnik iz rata u Nemačkoj, pridružio se Belima koji pobeđuju u sukobu. Nedugo nakon pobede, on shvata koliko je njihova osveta nad Crvenima strahovita - prisustvuje brutalnom, divljačkom nasilju nad ženama iz odreda Crvenih. Ipak, nalazi jednu preživelu članicu Crvenih, nekadašnju vođu jedne frakcije, Miinu, i odlučuje da, uprkos svojim dužnostima, da sve od sebe da je sprovede do vojnog tribunala i obezbedi joj fer suđenje.

Očekivano, među njima se rađaju osećanja, što još više komplikuje situaciju i utiču da se Aro okrene na drugu stranu. Na to ga dodatno podstiče saznanje da je vojni sud itekako pristrasan, a jedini cilj sudija da još više uzburkaju strasti u narodu.

Zato Aro odlučuje da po svaku cenu spase Miinu.

Aprilske suze je film o ljubavi između neprijatelja, o nežnosti i strasti koje se rađaju u vremenu nezamislivih okrutnosti.

Režija: Aku Luhumjes

Uloge: Samuli Vauramo, Pihla Vitala , Ero Aho


KOMENTARI