TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Bilo jednom u Americi (Once upon a time in America)

izvor:Priča o Dejvidu Aronsonu započinje detinjstvom petoro dečaka u 20-tim godinama XX veka i njihovim odrastanjem u Bruklinu. Dejvid Aronson poznatiji kao 'Nudls' tokom svog detinjstva odlučuje da se odupre nasilnicima, koji im stalno prete...


"Once Upon a Time in America" je zadnji film Sergia Leonea iz 1984. s Robertom De Nirom i Jamesom Woodsom u glavnim ulogama. Priča o prijateljstvu, ljubavi, novcu, i izdaji, ispričana iz perspektive sentimentalnog židovskog gangtera Noodlesa (R. De Niro).Film je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu 1984. u originalnoj verziji koja traje 229 minuta. U SAD-u je film izašao u skraćenoj verziji koja je trajala gotovo 90 minuta kraće nego originalna koja se prikazivala u Evropi. U skraćenoj verziji izbačene su scene flashbackova, a događaji su poređani hronološki.

Veličanstvena priča u kojoj pratimo životni put dva problematična dečaka. Židovskim krajem NewYorka 20-tih godina prošlog veka vladaju bande, među kojima je i banda na čijem čelu su sitni prestupnici , dečaci Max i Noodles. Prijatelji zajedno odrastaju i zaklinju se jedan drugom na večno prijateljstvo i vernost.

U vreme prohibicije sve više se uvlače u kriminalni milje, a posle jednog mafijaškog obračuna Noodles završava u zatvoru. Po izlasku iz zatvora već kao starac, vraća se u rodni kraj i priseća se svog detinjstva i mladosti, doba dečjih bandi, prohibicije i mafijaških obračuna u NewYorka. Seća se događaja koji su ga naterali u progonstvo, stradanja svojih prijatelja i naglog prekida dečačke romanse s Deborah..

Trajanje: 140

Žanr: Drama / Krimi

Zemlja produkcije:  AMERIKA / ITALIJA

Godina: 1984

Uloge:  Robert De Niro , Džejms Vuds, Elizabet Mek Govern i Džo Peši

Režija:  Serđo  Leone
KOMENTARI