TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Četiri venčanja i sahrana (Four weddings a Funeral)

izvor:


Ljubav dolazi kada joj se najmanje nadamo!

Čarls je neženja, ali često odlazi na venčanja svojih bivših isadašnjih prijatelja koji su se počeli da se žene u velikom broju.Iako ga to ne brine previše, Čarls se s vremena na vreme upita hoćeli se on sam ikada oženiti. Tako je sve dok jedne subote, ucrkvi na venčanju, Čarls ne ugleda Keri. Kada je upozna, shvatida je ona najneobičnija, najlepša i najpametnija žena koju jesreo.

Čarls se trudi da joj se ne udvara i da se ne zaljubi. Ipak, njihdvoje provode noć zajedno. On shvata da se zaljubio, dok ona na svegleda kao na seks za jednu noć. Na sledećem venčanju Čarls saznajeda je Keri verena, ali to ih ipak ne sprečava da ponovno spavajuzajedno. Čarls je neutešan, jer Keri će se uskoro udati.Međutim, možda ipak nije prekasno?

Four Weddings and a Funeral, 1994.

Žanr: romantična komedija


Zanimljivosti o filmu:

- Pisac scenarija Ričard Kertis, dobio je inspiraciju za filmprelistavajući stare dnevnike i shvativši da je za deset godina biona 72 venčanja.

- Omiljeni film Rouana Atkinsona iz njegovefilmografije.

- Sa zaradom od 260 miliona dolara, ovo je jedan od najisplativijihbritanski filmova svih vremena.

- Prvi britanski film, nakon “Ribe zvane Vanda”, koji se popeo naprvo mesto američke top liste najgledanijih.

- Prvi britanski film koji je osvojio Cezara - francuskiekvivalent Oskaru. Nagrađen je kao najbolji strani film i zanajbolji originalno napisani scenario.

- Budžet za snimanje filma bio je toliko skroman da su statisti navenčanjima morali da oblače svoja privatna odela, jer kostimografnije imao para u budžetu da ih sve obuče.

- Pesma koju Džon Hana govori na sahrani je “Sahrana bluz”,Vistena Hjua Odena.

- S obzirom da jednako dobro govori i francuski i engleski,Kristina Skot Tomas je sama sinhronizovala svoju ulogu u verzijifilma za francusko tržište.

- Marisa Tomej je odbila ulogu Keri, zbog toga što joj je deda, uto vreme bio bolestan i smatrala da zbog toga ne treba da napustiNjujork. Kasnije je izjavila da ne može da prežali što je odbilaovu ulogu.

- Endi Mekdauel je umesto honorata tražila procenat od zarade. Takoje zaradila 2 miliona dolara, za razliku od Hjua Granta koji jedobio samo fiksni honorar od 100.000 dolara.

Uloge: Hju Grant, Endi Mekdauel, Kristin Skot Tomas Režija: MajkNjuel

Izvor: http://www.b92.net




KOMENTARI