TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Crno zlato (Black Gold)

izvor:




Epska avantura koja govori o rivalstvu između dva arapska emira 1930-ih godina, ubrzo nakon otkrića nafte, i o usponu mladog, dinamičnog vođe koji ujedinjuje različita plemena pustinjskog kraljevstva.
Dvojica ratobornih vođa sukobljavaju se na Arabijskom poluostrvu 1930-ih godina.

Pobednik Nesib, emir Hobejke, nudi mirovne predloge svom rivalu Amaru, sultanu Salmahe. Dvojica ljudi se slažu da niko ne može da poseduje zemlju koja se nalazi između njih, a koju su nazvali Žutim pojasom. Zauzvrat, Nesib usvaja dva Amarova sina, Saleha i Audu, kao garanciju da neće doći do napada.

Dvanaest godina kasnije, Saleh i Auda su postali mladići. Saleh, ratnik, želi da pobegne iz svog zlatnog kaveza i vrati se u očevu zemlju. Audi je stalo samo do knjiga i sticanja znanja.Njihovog očuha Nesiba jednog dana posećuje Amerikanac iz Teksasa. Govori emiru da je njegova zemlja blagoslovena naftom i obećava mu veliko bogatstvo.

Nesib zamišlja carstvo puno neograničenih mogućnosti, kraljevstvo s izgrađenim putevima, školama i bolnicama, koje će platiti crno zlato skriveno ispod peska. Ali, ima i jedan problem. Dragocena nafta se nalazi u Žutom pojasu. Dolazi do epskog nadmetanja za kontrolu nad Žutim pojasom, dva kraljevstva i budućnošću.

Režija: Jean-Jacques Annaud   

Uloge:  Mark Strong, Antonio Banderas, Freida Pinto, Riz Ahmed, Tahar Rahim


KOMENTARI