TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Crveni zmaj (Red Dragon)

izvor:




Priča počinje 1980. godine u Baltimoru, u vreme kada je dr Lektor još bio na slobodi i uživao u svojim posetama kulturnim manifestacijama i večerama s uglednim zvanicama, koje su degustirale plodove njegove kulinarske virtuoznosti, ne sluteći šta im je šarmantni Hanibal skuvao. Mladi agent FBI-ja, Vil Grejam (Edvard Norton), razotkriva inteligentnog ljudoždera i prilikom okršaja obojica bivaju ranjeni.


Nakon lečenja, Lektor završava u dobro čuvanoj i specijalno za njega sagrađenoj ćeliji, dok Grejam napušta posao i odlazi sa porodicom na Floridu. Nekoliko godina kasnije, pojavljuje se novi, jednako krvoločni serijski ubica, koji na monstruozan način ubija čitave porodice...

 HANIBAL LEKTOR - OD ROMANA DO VELIKOG PLATNA

Sedam godina pre no što je napisao roman "Kad jaganjci utihnu", autor Tomas Haris (Thomas Harris) kreirao je portret zla u njegovoj najčistijoj formi. U uzbudljivom romanu "Crveni zmaj" on je upoznao čitaoce sa triom likova čije su se sudbine ukrstile na poguban način: briljantni psihotični ubica dr Hanibal Lektor, agent FBI-ja Vil Grejam i serijski ubica. Mitologija Lektorovog lika, jednog od najintrigantnijih zlikovaca, nastavila se u Harisovim sledećim bestselerima "Kad jaganjci utihnu" (1988) i "Hanibal" (1999).

U adaptaciji knjige "Kad jaganjci utihnu", koju je uradio Džonatan Demi (Jonathan Demme), a koja je 1991. godine osvojila Oskara, Entoni Hopkins je od Lektora stvorio lik koji je zauvek upisan u istoriju kinematografije. Entoni Hopkins osvojio je Oskara za ovu savršenu glumačku kreaciju u filmu u kome su uloga i glumac tako dobro spojeni da je jednostavno nemoguće zamisliti nekog drugog u toj ulozi, niti pomisliti na Hanibala Lektora bez asocijacije na Hopkinsa. Rezultat je taj da se 2001. godine Hopkins ponovo našao u ovoj ulozi u filmu "Hanibal" Ridlija Skota. To ostvarenje postalo je jedan od najuspešnijih filmova te godine. Film "Crveni zmaj" zatvara krug trilogije Hopkins-Hanibal.

ISTORIJA SLUČAJA

Ubice kao što je Hanibal Lektor uvek imaju svoje obožavaoce, one "oštećene ličnosti" koje uživaju u svakom detalju brutalnih ubistava. Uzbuđuje ih sama činjenica da on postoji. Za takve ljude, koji se ne uklapaju u normalan život, Lektor predstavlja superiorno biće. Oni su sigurni da on poseduje retku sposobnost da ih prihvati kao što oni prihvataju sami sebe i da razume neophodnost njihovih izopačenih dela.

Vil Grejam je takođe imao svoje obožavaoce, ali ih on nije želeo. Kao uspešan agent FBI-ja, postao je heroj tabloida zbog uspešnih hapšenja ubica, uključujući najpoznatijeg - dr Hanibala Lektora. Njegova sposobnost da razmišlja kao najperverznije serijske ubice dovela ga je i do fatalnog susreta sa Lektorom. Pošto su mu se rane zacelile, odveo je porodicu na Floridu i napustio karijeru.

Ipak, Lektorov obožavalac, ubica porodica na spavanju, koji napada u vreme punog meseca, sve menja. Svaki njegov napad je sve bliži, a Grejamov nekadašnji šef nema nikoga ko je u stanju da ga pronađe. Zato se obraća Vilu Grejamu. Pošto je prostudirao mesto zločina, Grejam shvata da je jedini način da uhvati ubicu taj da uđe u um osobe koja je jednako briljantna i izopačena. To znači susret sa starim protivnikom, Hanibalom Lektorom.

Glavne uloge:
   
Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Emily Watson, Harvey Keitel

Scenario:
   
Ted Tally

Producent:
   
Dino De Laurentis

Režija:
   
Brett Ratner


Izvor: http://film.krstarica.com/



KOMENTARI