TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Daj mi sebe (The family man)

izvor:



Godina je 1987. Budući berzanski mešetar Jack Campbell (N. Cage) prihvata jednogodišnje pripravništvo u uglednoj londonskoj banci i privremeno se, barem tako misli, rastaje od svoje velike studentske ljubavi Kate (T. Leoni)
. Kate predoseća da Jackov odlazak znači završetak njihove veze i moli ga da ostane. Ali, ambiciozni mladić odlazi u London... Badnje veče, trinaest godina kasnije.

Jack je uspešni poslovni čovek s Wall Streeta koji je upravo zaključio  vredan posao spajanja preduzeća. I dalje samac, Jack se povremeno upušta u kratkotrajne veze, a jedino su mu društvo kolege s posla, Peter (J. Sommer) i Alan (S. Rubinek). Otuđen i usamljen na Badnje večee, Jack se iznenađije kada nakon toliko godina primi Kateinu poruku.Pitajući se kako bi mu život izgledao da je nije napustio, na putu do stana naleti na beskućnika Casha (D. Cheadle) i spreči ga u provali male prodavaonice ponudivši mu novac u zamenu za lutrijski listić. Međutim, njihov je susret bio sudbonosan, jer se sutradan Jack probudi kao skromni porodični čovek s dvoje dece iz predgrađa New Jerseya, zaposlen u prodavaonici automobilskih guma i oženjen upravo s Kate...

"Što bi bilo kad bi bilo", pitanje je na koje je u najtačnije odgovorio reditelj F. Capra u svom remek-delu "Divan život" iz 1946. ponukavši mnoge filmske autore da i sami ponude vlastite vizije mogućih života svojih junaka. Ova fantastična komedija s elementima drame B. Retnera (Crveni zmaj, serijala Gas do daske, Velika krađa nebodera), sledi upravo Caprinu zamisao o kontrastnom paralelizmu između stvarnosti i neproživljenih životnih okolnosti koje su izostale zbog samo jednog događaja iz prošlosti. U ovom slučaju to je odluka Jacka Campbella, u interpretaciji oskarovca N. Cagea (Napuštajući Las Vegas, Hrid, Mandolina kapetana Corellija, Taoci), da umesto porodičnog života izabere karijeru. Paralelizam se prelama oko bogatstva i samačkog života s jedne, i skromnosti i porodične ljubavi s druge strane.

Retnerov film sve vreme ostaje izvan domašaja preterivanja zadržavajući početni ritam i solidnu dozu socijalnih promišljanja, ali decentnu duhovitost čiji su izvori, naravno, (ne)snalaženja jednog bogataša u svetu srednje klase. Uverljivi glumački nastupi N. Cagea, njegove partnerke T. Leoni (Žestoki udar), i nekolicine epizodista na čelu s D. Cheadleom (Bulworth), svrstavaju "Daj mi sebe" u vrhunski odglumljen film, o čemu svedoče i dve nagrade: Saturn Award za najbolju glavnu žensku ulogu Téi Leoni, i Young Artist Award za najbolju glumicu do 10 godina zaista zadivljujućoj M. Vegi u ulozi Jackove kćeri Anne.

Uloge: Nicolas Cage, Téa Leoni, Jeremy Piven, Josef Sommer, Saul Rubinek, Don Cheadle, Mary Beth Hurt, Makenzie Vega, Jake Milkovich, Lisa Thornhill

Scenaristi: David Diamond i David Weissman

Reditelj: Brett Ratner

Trajanje: 122'

Žanr: fantastična komedija


KOMENTARI