TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Dežurni krivci (The usual suspects)

izvor:

Triler / 106 min
SAD, 1995



Verbal Kint (Kevin Spejsi) je jedinisvedok koji može da kaže nešto o neuspešnoj akciji policije u kojojje poginulo mnogo ljudi i nestalo puno kokaina u eksploziji ipucnjavi na brodu.
Iako u početku odbija da išta oda, jako brzo popušta pod pretnjamai objašnjava kako se grupa prvoklasnih kriminalaca našla na tombrodu. Nadimak Verbal je i dobio po svom velikom jeziku koji ne znauvek da kontroliše.

Svoju priču počinje od događaja koji se desio pet dana preeksplozije i požara na brodu. Zbog krađe kamiona je uhapšeno petrazbojnika koji u pritvoru dogovaraju zajednički posao, a ubrzosledi i drugi posao. Drugi posao se nije završio kako je trebalo,pa ih posećuje čovek KajzeraSosea, zloglasnog kriminalca koji je izuzetno moćan i koganiko nikada nije video. Njegov glasnik predlaže veliku pljačku kojuje smislio lično Sose. Iako je praktično nemoguće izvesti pljačku,Sose se ne odbija.

Film je okupio jako dobru glumačku ekipu, iako budžet nije bioveliki, 6 miliona dolara. Kevin Spejsi i MekKueri su dobili Oskareza najbolju sporednu ulogu i najbolji originalni scenario. Kritikesu bile odlične, a ni reakcija publike nije bila ništa slabija.Iako bez velike reklame, film je zaradio skoro 4 puta više oduloženog. Interesantno je da je Kajzer Sose našao svoje mesto među100 najčuvenijih filmskih negativaca.

Režija:Brajan Singer

Uloge:ČezPalminteri,Kevin Spejsi, Kevin Polak, Benisio delToro, StivenBoldvin,Gebrijel Birn, PitPostelvajt,ĐankarloEspozito, Suzi Amis

KOMENTARI