TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Đak prvak (The First Grader)

izvor:


Biografski  / 103 min.
Irska, 2010.


Radnja je smeštena u selu u Keniji i govori o neverovatnoj istinitoj priči ponosnog 84-godišnjeg pobunjenika veterana koji je odlučan da iskoristi poslednju priliku i nauči da čita i piše – pa se upisuje u školu zajedno sa 6-godišnjacima.

U maloj, udaljenoj, planinskoj osnovnoj školi u kenijskoj šikari, stotine dece traže svoju šansu u besplatnom obrazovanju koje im je obećala kenijska vlada. Jedan kandidat izaziva veliku pažnju kad se pojavljuje na vratima škole. On je Maruge, veteran iz Mau Mau ustanka, koji sa svojih osamdesetak godina nestrpljivo želi da nauči da čita.

Borio se za oslobođenje svoje zemlje i sad oseća da mora da dobije obrazovanje, toliko dugo osporavano – makar to značilo i sedenje u učionici sa šestogodišnjacima.

„Đak prvak“ je topla i veoma inspirativna priča o jednom čoveku koji se bori za ono u šta veruje kako bi prevazišao probleme koje nosi iz prošlosti. Ovo je pobedonosno svedočenje o sili transformacije koju ima obrazovanje. Kao što je sâm Maruge rekao: „Moć je u olovci“.

Režija: Justin Chadwick    

Uloge: Naomi Haris, Oliver Litondo, Vusi Kunene, Tony Kgoroge, Israel Makoe


KOMENTARI