TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Elegija (Elegy)

izvor:




Adaptirana prema romanu Filipa Rota „Životinja na umoru”, priča o opsesiji koja istražuje odnos između izuzetno poštovanog profesora (Ben Kingsli) i neverovatno lepe apsolventkinje (Penelope Kruz). Kako se njihova veza produbljuje, tako profesor otkriva da njena zanosna lepota predstavlja izazov za njegov ego.


Kako ga njihova intimna veza transformiše više nego što je to iko od njih dvoje mogao da zamisli, seksualni kontekst se razvija u nezaboravnu ljubavnu priču. Svojom humanističkom toplinom, domišljatim dijalozima i erotskim intenzitetom, "Elegija" istražuje moć lepote da zaslepi, otkrije i izmeni. Dejvid Kepeš (ser Ben Kingsli) je meta avanturistički nastrojenih studentkinja, ali nijednu od njih ne pušta suviše blizu.

Kada lepa Konsuela Kastiljo (Penelope Kruz) uđe u njegovu slušaonicu, njegov zaštitni oklop počinje da nestaje. Njena lepota ga istovremeno očarava i uznemirava. Čak i kad Kepeš proglasi njeno telo za savršeno umetničko delo, Konsuela je mnogo više od predmeta želje. Ona poseduje snažnu samosvest i emotivni intenzitet koji izaziva njegovu percepciju.

Kepešova potreba za Konsuelom postaje opsesija, ali je na kraju njegove bolesne fantazije o izdaji oteraju od njega. Uništen, Kepeš se prepušta uništenju zuba vremena, potpuno se posvećujući radu i suočavajući se sa gubitkom starih prijatelja.

Zatim, dve godine kasnije, Konsuela se vraća u njegov život sa hitnim i očajničkim zahtevom koji će promeniti sve. Film „Elegija” je zasnovan na kratkom romanu Filipa Rota „Životinja na umoru”, nagrađenom Pulicerovom nagradom.

Režija: Isabel Coixet
   
Uloge: Penélope Cruz, Ben Kingsley, Dennis Hopper, Patricia Clarkson, Peter Sarsgaard


KOMENTARI