TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Agora

izvor:


Godina je 391. Drevnu Aleksandriju potresaju verski sukobi.Hipatija, kćerka upravnika čuvene biblioteke, predaje astronomiju,matematiku i filozofiju. Potpuno je posvećena nauci i ne obraćapažnju na udvaranje svog studenta Oresta. Ne primećuje ni da zanjom potajno čezne njen rob Davus.

U sve napetijoj situaciji između verski sukobljenih strana, Hipatija na život gleda sa razumnije strane. Ne želi da učestvuje u sukobima, razmišlja o kretanju nebeskih tela i želi da pomiri zavađene. Može li Hipatija da izbori svoje mesto u takvom svetu?

Agora, 2009.

Žanr: istorijska drama



Zanimljivosti:

- Alehandro Amenabar napisao je scenario ovog filma, imajuću na umu upravo glumicu Rejčel Vajs za ulogu Hipatije.

- Scenografija za film izgrađena je na istom mestu na Malti na kom je podignuta scenografija Koloseuma za film “Gladijator”. Tu su snimani i filmovi “Cezar” i “Troja”.

- U nekoliko navrata, snimanje je moralo da se zaustavi na nekoliko minuta zbog zvona koja su se, sa okolnih crkava, oglašavala u podne.

- Tim za vizuelne efekte dizajnirao je noćno nebo prema rasporedu kako su zvezde stajale u vreme i na mestu u kom se radnja filma odigrava. To im je omogućio posebno napravljen računarski program.

Uloge: Rejčel Vajs, Maks Mingela, Oskar Ajzak Režija: Alehandro Amenabar

više o filmu


Izvor B92.net

KOMENTARI