TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Dvanaest žigosanih

izvor: B92.net

Dvanaest žigosanih

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 150 minuta
Više informacija


Priča je smeštena u vreme Drugog svetskog rata. Narednik Rajsmandobija zadatak da sakupi i osposobi borbenu jedinicu sastavljenu odotpadnika koji se nalaze u zatvoru. Svi ti ljudi krivi su zanajteže zločine i osuđeni na doživotne ili smrtne kazne. Jedinicatreba da sprovede samoubilačku misiju čiji je cilj da uništinemački komandni štab, koji se nalazi unutar dvorca u okupiranojFrancuskoj.

Zajedno sa svojim pomoćnikom Bourenom, Rajsman će se uhvatiti u koštac s nimalo lakim zadatkom - obukom neprilagođenih, buntovnih čak i psihički poremećenih ljudi, kako bi od njih stvorio sposobne vojnike. Pod imenom "Dvanaest žigosanih", ova grupa krenuće na zadatak, sa kojeg se većina njih neće vratiti.

The Dirty Dozen, 1967.

Žanr: ratni

Zanimljivosti:

· Film “Dvanaest žigosanih” nominovan je za nagradu Oskar u četiri kategorije, a osvojio je nagradu za najbolji zvuk.

· Uloga majora Džona Rajmana bila je ponuđena Džonu Vejnu. Međutim, on je odbio ulogu jer se nije slagao sa originalnim scenarijem u kom Rajsman ima kratku ljubavnu vezu sa udatom ženom čiji se muž bori u ratu.

· Li Marvin, Tali Savalas, Čarls Bronson, Ernest Borgnin i Klint Voker su se svi borili u Drugom svetskom ratu.

· Scena u kojoj se jedan od dvanaestorice žigosanih pretvara da je general koji ide u inspekciju trupa Roberta Rajana, prvobitno je bila napisana za junaka koga igra Klint Voker. Međutim, kako je Vokeru bilo neprijatno da glumi u toj scenii, Robert Oldrič je dodelio ulogu Donaldu Saterlandu. Upravo ova scena zaslužna je što je Saterland angažovan za “MEŠ” , film nakon kog je postao međunarodna zvezda.

· Lik koji tumači Čarls Bronson u jednom trenutku kaže da je njegov otac bio rudar u Šleziji (Centralna Evropa). Otac Čarlsa Bronsona zaista je radio kao rudar u Litvaniji.

· Film je 1967. godine bio najisplativiji film MGM-a, i jedan od šest najisplativijih u istoriji studija.

Uloge: Li Marvin, Ernest Borgnin, Čarls Bronson, Donald Saterland, Džon Kasavetes, Teli Savalas Režija: Robert Oldrič

više o filmu


Izvor B92.net

Trailer

KOMENTARI