TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Dži Aj Džejn

izvor: B92.net

Dži Aj Džejn

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 125 minuta
Više informacija


Film ”Dži Aj Džejn” je delo filmskog autora Ridlija Skota, jednogod najpoznatijih reditelja današnjice, poznatog po ostvarenjima kaošto su ”Osmi putnik”, ”Blejd Raner”, ”Crna kiša”, ”Hanibal”,Šibicari”, ”Nebesko kraljevstvo” i drugi. Naravno, jedan ovakavreditelj morao je da bude u jednako kvalitetnoj filmskoj ekipi. Iztog razloga, glavnu ulogu ustupio je ženi koja vlada Holivudom većnekoliko decenija, lepoj Demi Mur.

Senatorka Lilian Dehejvn rešava da promeni poziciju žena u vojsci jer je vrlo nezadovoljna njihovim položajem i brojnošću. Ona uspeva da se izbori za ono što želi, tako što joj dopuštaju da u vojsku pošalje jednu ženu iz mornarice, pa ona šalje mladu, energičnu i tvrdoglavu Džordan Onil, koja prista je da bude prva žena koja će proći izuzetno intenzivnu tromesečnu obuku u mornaričkoj bazi Katalano na Floridi.

Ipak, stvari će biti mnogo teže nego što je mogla da zamisli. Tretman nadređenih, ali i ostalih vojnika prema njoj, biće specifičan i ponižavajući. Na svojoj koži shvatiće šta su dupli standardi, pa će morati da uloži svu svoju motivaciju i energiju kako bi izdržala i izborila se za mesto koje zaslužuje.

Sa jasno feminističkim naznakama, ovaj film se bori za prava i jednakost, ali pokazuje i da to u životu, nažalost, nije uvek slučaj. Izuzetno snažan i emotivan, ”Dži Aj Džejn”, osim kvalitetne akcije, nudi i jednako kvalitetnu poruku.



G. I. Jane, 1997.

Žanr: akcija

Uloge: Demi Mur, Vigo Mortensen, An Bankroft Režija: Ridli Skot

više o filmu


Izvor B92.net

Trailer

KOMENTARI