TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Klopka za inspektora Kalahana

izvor: B92.net

Klopka za inspektora Kalahana

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 124 minuta
Više informacija


Kada liberalni sud oslobodi mafijaškog bosa, samoproklamovana grupaosvetnika uzima pravdu u svoje ruke. Misteriozna ubistva ljudi izpodzemlja dešavaju se širom San Franciska. Jedan za drugim, lokalnikriminalci ginu.

Iako je i sam često uzimao zakon u svoje ruke, inspektor Kalahan se protivi ovom načinu borbe protiv propusta pravnog sistema. Kada otkrije da su sva ubistva počinjena istim oružjem, Kalahan zaključuje da je njegov partner Čarli Mekoj odgovoran. Međutim, odgovor nije tako jednostavan, a Hari će ga saznati, umalo plativši glavom.

Magnum Force, 1973.

Žanr: akcija



Zanimljivosti:

· Jedan od pripadnika “odreda smrti” zove se Red Astrahan, što je ime popularne vrste jabuka koje rastu u centralnoj Kalifoniji.

· Glumac Mič Rajan igra jednog od likova koji ginu za vreme filma. Na dan kada je trebalo da snimi scenu u kojoj umire, Rajan se razboleo. Doneo je potvrdu od lekara na kojoj je pisalo da je “suviše bolestan da bi mogao da umre tog dana”.

· Film “Klopka za inspektora Kalahana” ima najveći broj poginulih u čitavoj franšizi - do kraja filma 30 likova pogine.

· Jedini film o prljavom Hariju čija najavna špica ne ide preko kadrova San Franciska.

· Kao i obično, Klint Istvud sam izvodi sve svoje kaskaderske scene.

· Pištolj koji koriste pripadnici “odreda smrti” je 357.Kolt. Ovaj model izrađivan je u periodu od 1955. do 2004. godine. Ubrzo po prestanku proizvodnje posao je vrlo tražen među kolekcionarima.

· Film je bio predmet društvene kritike kada je otkriveno da je scena u kojoj prostitutku ubijaju tako što je teraju da popije sredstvo za čišćenje odvoda “Drano” inspirisala ozloglađene “haj-faj” ubice. Naime, dvojica ubica su se zatvorili u radnju sa haj-faj uređajima sa petoro talaca i naterali su ih da popiju Drano. Kasnije su na sudu dali iskaz da su verovali da će ispijanje Dranoa biti efikasan način za ubijanje, kao što je prikazano na filmu. Od petoro talaca dvoje je preživelo.

Uloge: Klint Istvud, Tim Mateson, Hal Holbruk, Robert Jurih, Dejvid Soul Režija: Ted Post

više o filmu


Izvor B92.net

Trailer

KOMENTARI