TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Pozorišna lepotica

izvor:

U Londonu, u drugoj polovini 17. veka, Ned Kinaston je zvezda pozorišne scene sa neobičnom specijalnošću - u doba kada je bilo nepojmljivo da se žena pojavi na pozornici, Kinaston je tumačio uglavnom ženske uloge.
 
Čak je imao zvanje najlepše "žene" na londonskoj pozorišnoj sceni. Uz pomoć njegove verne kostimografkinje, Marije Hjuz, Kinaston se vrlo lako preobrati u zanosnu "glumicu", koja se trenutno pojavljuje u Šekspirovom "Otelu" Tomasa Beterona.
 
Dok je još u kostimu posle predstave, prilazi mu sa ponudom pozorišni mogul Ser Čarls Sedli. Otvorenih shvatanja kada je seks u pitanju, Sedli nije obeshrabren kada sazna da je Kinaston muškarac, ali ga uvredi glumčevo odbijanje.
 
Zato angažuje grupu kriminalaca da prebiju Kinastona. Dok je Beteronova postavka "Otela" otkazan dok se glavna "glumica" ne oporavi, Hjuzova uvidi svoju priliku i pravi alternativnu verziju prestave, igrajući Dezdemonu. Iako joj nedostaju Kinastonove glumačke sposobnosti, smelost njenog pojavljivanja na sceni postaje prava senzacija i kralj Čarls II, osvedočeni ljubitelj pozorišta, šarmiran hrabrošću Hjuzove donosi zakon po kome bi žene mogle da glume. I dok je zvezda Hjuzove u usponu, Kinastonova popularnost opada...
 
Ova raskošna i istinita filmska priča o dvoje izvođača čije karijere bivaju zauvek promenjene, rađena je po drami "Kompletna ženska pozorišna lepota".
 
Uloge: Bili Kradap, Kler Dejns, Rupert Everet, Tom Vilkinson, Ben Čaplin
Režija: Ričard Ejr.
 
!ZANIMLJIVO
Iako film počinje portretisanjem tradicionalnog elizabetanskog načina glume, do kraja filma, sekvence na sceni izvođene su u realističkom stilu, koji je posto aktuelan tek u 20. veku.
Između Kler Dejns i Bilija Krudapa rodila se ljubav na snimanju ovog filma. Kradap je zbog Dejnsove ostavio svoju dugogodišnju devojku Meri-Luiz Parker.
Prvi izbor reditelja za ulogu Marije Hjuz bila je Kejt Vinslet, koja se povukla iz projekta pred sam početak snimanja.

Izvor tvavala.rs

KOMENTARI