TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Gojine utvare

izvor:

Udruženje slepih „Homer“ i Filmski program RTS-a zajednički realizuju projekat emitovanja filmova za slepe, svakog meseca na Javnom servisu.

Svrha ovog programskog poduhvata jeste da se kvalitetna strana filmska ostvarenja posebno prilagode - opisno i dijaloški sinhronizuju na srpski jezik i tako učine dostupnim za slepe.

U sinhronizaciji učestvuju profesionalni glumci, a na takav način će u narednih godinu dana biti obrađeno i prezentovano mnogo igranih filmova.

Poslednji film Miloša Formana Gojine utvare (Goya's Ghosts, 2006) je kostimirana drama smeštena u Španiju, 1792. godine.

Period je inkvizicije, a španska je bila naročito poznata po svojoj okrutnosti.

Progonjeni su protestanti, jevreji i veštice, ali i umetnici za čija dela se verovalo da zauzimaju satiričan stav prema crkvi.

Mlada Ines (Natali Portman) je Gojina (Stelan Skarsgard) muza. Jedne večeri sa prijateljima odlazi u gostionicu, gde se poslužila svinjetina koju Ines iz nekog razloga odbije.

To odbijanje nije promaklo članovima inkvizicije koji je optužuju za jevrejstvo i podvrgavaju mučenju, u čemu se ističe brat Lorenco (Havijer Bardem).

Gojine-2.jpg

Inesin otac, u saradnji sa Gojom, neuspešno pokuša da je izbavi iz zatvora, ali pod pritiskom batina i mučenja, Ines potpisuje lažno priznanje.

Tada njen bogati i moćni otac, Tomas Bilbatua (Hoze Luis Gomez) odlučuje da se osveti Lorencu primoravajući ga batinama da potpiše dokument u kome priznaje da mu je majka majmunica.

Zato on odlazi iz Španije sa reputacijom lažova, a Goja postaje izuzetno nepopularan, naslikavši veoma neprijatan portret kraljice Marije Luize (Blanka Portiljo), pod povereništvom njenog supruga, kralja Karlosa Četvtrtog (Rendi Kvejd).

Gojine-3.jpg

Bez obzira na sve, Ines, zbog potpisanog priznanja, i dalje ostaje u zatvoru.

Petnaest godina kasnije, dok Napoleonove trupe napadaju Španiju i inkvizicija konačno biva uništena, Lorenco je postao sledbenik Alijanse i vraća se u domovinu.

On pokušava da oslobodi Ines iz zatvora i ne očekuje da će ga šokirati ono što će otkriti.


Izvor RTS.rs

KOMENTARI