TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Hari Poter i zatvorenik iz Askabana (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)

izvor: B92.net

Hari Poter i zatvorenik iz Askabana
(Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 142 minuta
Uloge: Geri Oldman
Rupert Grint
Ema Votson
Više informacija


Hari Poter ima 13 godina. Nakon letnjih praznika ponovno se vraća uHogvortsku školu magije. Međutim, ovoga puta, mračna tajna izprošlosti nadviće se nad Harijevom sudbinom. Serijski ubica SirijusBlek pobegao je iz tvrđave Askaban - čarobnjačkog zatvora. Harijevživot je u opasnosti kad sazna da je Siriujsa Bleka poslao lordVoldemort kako bi ga ubio.

Askaban šalje stotine dementora, čudovišnih mističnih zatvorskih čuvara, da Harija uhvate. Uz pomoć svojih prijatelja, Hari odlučuje da sazna pravu istinu o Sirijusu Bleku. Biće mu potrebna sva hrabrost, magija i podrška kako bi našao odgovore.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004.

Žanr: avantura, fantazija, porodični

Zanimljivosti:

· Sedam knjiga o čarobnjaku Hariju Poteru prodato je u više od 500 miliona primeraka širom sveta, što je čini najprodavanijim književnim serijalom svih vremena.

· Ovo je treći od osam filmova koji su zasnovani na seriji romama o Hariju Poteru spisateljice J.K. Rouling.

· “Hari Poter i zatvorenik iz Askabana” poslednji je deo franšize koji se pojavio na VHS-u.

· Umesto preminulog Ričarda Harisa ulogu profesora Dambledorea u ovom filmu preuzeo je glumac Majkl Gambon.

· U trenutku kada mu je stigla ponuda da režira “Harija Potera”, Alfonso Kuaron nije bio pročitao ni jednu knjigu o Hariju Poteru, niti gledao do tada snimljena dva filma.

· U ugovoru koji je Alfonso Kuaron potpisao sa kompanijom Vorner Bros. postoji klauzula da reditelj ne sme da psuje na snimanju, pred decom koja igraju u filmu.

· Reditelja Alfonsa Kuarona možemo da vidimo kao čoveka koji sedi i drži sve sveće u sceni u kojoj Hari Poter ulazi kod madam Rosmerte.

· U Holadniji film je označen kao nepogodan za gledaoce mlađe od 9 godina. Ova oznaka napravljena je posebno za serijal o Hariju Poteru, jer je procenjeno da bi filmovi mogli da preplaše šestogodišnjake, a da naredna kategorija “nije za mlađe od 12 godina” isključuje preveliki broj potencijalnih gledalaca.

Uloge: Danijel Radklif, Rupert Grint, Ema Votson, Geri Oldman Reditelj: Alfonso Kuaron

više o filmu


Izvor B92.net

Trailer

KOMENTARI