TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Hitler, poslednji dani

izvor:
Berlin, april 1945. godine. Na ulicama se vode borbe, dok su se Hitler i njegovi najbliži saradnici zatvorili u bunker. Među njima je i Traudl Junge, Hitlerova sekretarica. Situacija je sve gora, Berlin više ne može da se brani, ali firer odbija da napusti grad. Samo nekoliko sati pre zajedničkog samoubistva on se ženi Evom Braun.


Njihova mrtva tela su spaljena da ne bi dospela u ruke neprijatelju. Drugi takođe biraju samoubistvo. Magda Gebels truje svoje šestoro dece pre nego što ona i njen muž oduzimaju sebi život. Traudl Junge i nekoliko drugih uspevaju da pobegnu u poslednjem trenutku...

Žanr: drama/ratni

Trajanje: 155 min.

Premisa: april, 1945. godine, jedna nacija čeka...

Glavne uloge:     

Bruno Ganc (Bruno Ganz), Aleksandra Marija Lara (Alexandra Maria Lara), Korina Harfouh (Corinna Harfouch), Ulrih Mates (Ulrich Matthes), Julijane Koler (Juliane Kohler)

Scenario:     Bernd Ejhinger (Bernd Eichinger), Joakim Fest (Joachim Fest - roman)

Režija:     Oliver Hiršbigel (Oliver Hirschbiegel)

O FILMU

Ovaj film bio je izuzetno gledan u Nemačkoj - videlo ga je četiri i po miliona gledalaca. Prema rečima glumca Ulriha Matesa, koji igra Gebelsa (gost FEST-a ), tamo je film podelio i kritiku i publiku. Po njegovom mišljenju, dobro je što su u ovom ostvarenju Hitler i njegove glavešine prikazani kao "ljudi od krvi i mesa".

Kako je Mates rekao, u prvom trenutku odbio je da igra lik zloglasnog masovnog ubice, ali je to kasnije ipak prihvatio kao izazov. Pročitao je oko 2.500 stranica Gebelsovog dnevnika, svu literaturu koja se odnosi na taj lik i vreme, a čitao je i svedočanstva žrtava kao što su Primo Levi i Ištvan Kertes.

Scenario je nastao po ispovesti Hitlerove sekretarice, Traudl Junge, kao i po svedočenju Alberta Špera tokom nirnberškog procesa. U filmu koji je bio nemački kandidat za Oskara Hitlera igra Bruno Ganc.

Izvor: http://film.krstarica.com


KOMENTARI