TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Hitler: Uzdizanje zla 2

izvor:

Ostvarenje iz dva dela "Hitler: Uzdizanje zla" (Hitler: The Rise of Evil, 2003) reditelja Kristijana Dugaja, prati život čuvenog nacističkog vođe Adolfa Hitlera od rane mladosti kada je počeo da razvija psihopatske crte karaktera.

Priča započinje upoznavanjem mladića koji polako razvija psihopatske crte karaktera, nastavlja se njegovim odrastanjem tokom kojeg se razvija u čoveka spremnog da iskoristi očajničku potrebu čitave nacije, da pronađe vođu za kojim bi krenula.

Njegova motivacija je gnev. Njegov ego ga usmerava na mračnu stranu. Njegovo ime je Adolf Hitler. On se bori sa svetom, za koji veruje da mu duguje štošta, uvlačeći Nemačku u mračnu igru koja će dovesti do velike propasti.

Ovo je film iz dva dela o najozloglašenijem dvadesetovekovnom diktatoru kog igra britanski glumac Robert Karlajl. Bavi se periodom od Hitlerovog detinjstva, do sticanja apsolutne vlasti u Nemačkoj 1934. godine.

Obuhvaćen je Hitlerov propali pokušaj da postane umetnik, njegova frustracija dok gleda kako mu se nova domovina raspada po šavovima u Prvom svetskom ratu, njegova odlučnost da Nemačku vrati na noge koristeći strahovitu bedu koja je zemlju zahvatila posle rata, okoreli antisemitizam, njegovo hapšenje 1923. godine, objavljivanje zloćudnog dela "Moja borba", rastući nacionalsocijalizam, te fatalna greška koju je načinio senilni nemački kancelar Fon Hindbenburg, koji je 1933. godine - u želji da ga neutrališe - Hitleru dodelio naizgled nebitnu političku funkciju.

Tu je i Hitlerova propala ljubavna afera sa Geli Raubal i dugogodišnja veza sa Evom Braun.

Glavne uloge u ostvarenju Kristijana Dugaja tumače: Robert Karlajl, Stokard Čaning, Liv Šrajber, Piter Stomer.

Izvor: www.rts.rs

KOMENTARI