TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Hladna planina (Cold Mountain)

izvor:




Zasnovan na romanu Čarlsa Frejzera, film Entonija Mingele neodoljiva je priča o poslednjim danima američkog građanskog rata.


Džad Lou je Inman, mladi vojnik koji uprkos povredi pokušava da dođe u svoj rodni grad, gde ga čeka njegova voljena Ada (Nikol Kidman). U Inmanovom odsustvu, Ada se sprijateljuje sa Rubi (Rene Zelveger), koja joj pomaže da vodi farmu.

U međuvremenu, na svom putu do kuće, Inman će se susretati sa mnogo zanimljivih, ali i opasnih ljudi. Sporedne uloge u ovom filmu tumače Natali Portman, Đovani Ribizi, Donald Saderland i Filip Simur Hofman.

ZANIMLjIVO

- Film je 2004. godine bio nominovan u sedam kategorija, a samo je Rene Zelveger dobila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu.

- Tom Kruz i Nikol Kidman su razmatrali mogućnost pojavljivanja u filmu, ali Kruz nije znao da je i njegova bivša supruga zainteresovana za isti film. Kruz se na kraju povukao iz projekta, a Kidmanova je odmah potpisala ugovor.

- Nikol Kidman je zaista svirala klavir u ovom filmu.

- Ovo je jedan od najskupljih filmova koje je kompanija "Miramaks" sama finansirala, sa budždžetom od 79 miliona dolara.

- Džulija Roberts, Natali Portman i Kejt Blanšet bile su u najužem izboru za ulogu Ade, a na audiciji za ulogu Sare pojavila se pevačica Fejt Hil.

- Tom Henks, Bred Pit i Danijel Dej Luis bili su u najužem izboru za ulogu Inmana.

- U Severnoj Karolini zaista postoji Hladna planina, ali nikada nije postojao grad koji je ime dobio po ovoj planini.

- Pištolj koji Inman nosi sa sobom pre nego što su  ga zarobili vojnici Konfederacije je iz 1860. godine, koji je u to doba bio popularan među vojnicima Konfederacije.

Izvor: http://www.rts.rs/




KOMENTARI