TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Kelijeva banda (Ned Kelly)

izvor:


Biografski / 110 min.
SAD, 2003


Biografska priča o australijskom odmetniku Nedu Keliju, inspirisana je knjigom Roberta Drua, prema kojoj je scenario napisao Džon Mičel. Film je režirao Gregor Džordan, dok se u glavnoj ulozi pojavljuje Hit Ledžer.

Australija, 1880. godina. Ned Keli, šesnaestogodišnjak završava u zatvoru nepravedno optužen za krađu konja. Četiri godine posle izlaska iz zatvora, odlučan je da živi pošteno. Ned radi na farmi kod engleskog veleposednika, a dodatno zarađuje baveći se boksom. Ali sistem u kome živi pun je predrasuda prema prvoj generaciji irskih imigranata, tako da nakon što policajac napadne njegovu sestru Kejt, Neda i njegovu majku optužuju za pokušaj ubistva.

Prisiljen na beg Ned odlučuje da osveti nepravdu. Sa mlađim bratom Denom i dvojicom prijatelja, Stivom Hartom i Džoom Bajronom, osniva bandu koja pljačka banke po malim mestima. Ned je sve poznatiji kao nepobedivi odmetnik, heroj među običnim ljudima, i istovremeno najtraženiji čovek u Australiji.

Vlasti angažuju policijskog inspektora Harea kako bi ga uhvatili. Ned istovremeno planira neverovatnu akciju u Glenrovanu. Posle tog događaja zauvek će učvrstiti svoj status legendarnog revolucionarnog heroja australijske niže klase...

Uloge: Orlando Blum, Džefri Raš, Hit Ledžer

Režija: Gregor Džordan


Izvor: http://www.b92.net/

KOMENTARI