TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Kiklop

izvor:



Zagreb uoči Drugog svetskog rata. Mladi intelektualac, pozorišni kritičar i pesnik Melkior Tresić provodi noći u poznatoj kafani, raspravljajući u dimu cigareta i alkoholnih isparavanja o umetnosti, pozorištu i politici u društvu uvek sklonom provokacijama i ironiji,  zagledajući se pritom u atraktivnu Vivijanu, ženu bujne plave kose, često viđenu u društvu glumaca.

Ubrzo Melkiorov ležeran, boemski život koji se osim pisanja i čestih poseta kafani sastoji i od strastvenih poseta udatoj dami Enki, prekida poziv u vojsku. Melkior, suočen s drugom stranom života, vojničkom gde se svakodnevno dokazuje da si niko i ništa, teško preživljava i ubrzo završava u bolnici pokušavajući na temelju lošeg zdravstvenog stanja da dobije otpuštanje iz vojske. Kada mu ne pođe za rukom šalju ga u ludnicu.

Snimljen prema istoimenom romanu, jednom od nezaobilaznih dela hrvatske književnosti izašlog iz pera najistaknutijeg savremenog hrvatskog pisca i dramatičara Ranka Marinkovića, Kiklop (1982) je priča koja opisuje vreme pre rata, vreme haosa, strahova i popuštanja kočnica koje u protagonistima provocira osećaj beznađa i nesigurnosti.

Ironija, sarkazam, odavanje alkoholu, incidentne situacije, raskalašenost, predznaci su budućih dešavanja iz kojih glavni karakter Melkior beži u unutrašnje monologe, sanjarenja, pesništva. Osim atmosfere, filmom dominira odlična muzika koju je komponovao svestrani autor  Miljenko Prohaska, dok plejadu renomiranih glumaca predvodi Frano Lasić u ulozi Melkiora Tresića.

Muzika: Miljenko Prohaska

Uloge:  Frano Lasić, Ljuba Tadić, Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Marija Baxa, Relja Bašić, Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević, Boris Dvornik, Rade Marković, Zvonimir Rogoz

Scenarijo:Antun Vrdoljak

Reditelj:Antun Vrdoljak

Žanr:drama


KOMENTARI