TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Koko Šanel i Igor Stravinski (Chanel Coco and Igor Stravinsky)

izvor:
Film počinje u Parizu 1913. Iako Koko gaji duboka osećanja prema bogatom i zgodnom igraču pola Arturu – Boju Kapelu, ključno izvođenje "Posvećenja proleća" Igora Stravinskog izaziva u njoj oduševljenje. Povici, zvižduci i negodovanje publike obeležili su ovu premijeru, ali ona je egzaltirana.


Balet Stravinskog je divlji i primitivni napad na buržoaski ukus, prethodnica haosa koji će ugušiti Evropu. Koko prepoznaje srodnu dušu ikonoklasta, jer i njena ideja ženske mode izaziva slična osećanja. Ubrzo po svršetku rata, njih dvoje se ponovo sreću.

Koko je sada bogata i uspešna, ali pogođena Bojevom smrću u saobraćajnoj nesreći. Igor, budući da je proglašen otpadnikom posle burne revolucije u rodnoj Rusiji, sada je izbeglica koji živi u egzilu u Parizu. Pošto je čuveni Sergej Đagiljev, impresario Ruskog baleta, upoznao Koko s Igorom, ona poziva kompozitora, njegovu ženu i njihovo četvoro dece u svoju novu vilu "Bel respiro" u Garšeu.

Sledi priča o uzajamnoj privlačnosti među dvoje umetnika, fino uravnotežena s odanošću i ljubavlju koju Stravinski oseća prema ženi i porodici.


Žanr: drama, romansa

Trajanje: 120 min.

Zemlja porekla: Francuska, 2009

Glavne uloge:
    
Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen), Ana Muglali (Anna Mouglalis), Jelena Morozova (Yelena Morozova), Nataša Lindinže (Natacha Lindinger), Raša Bukvić

Scenario:
    
Kris Grinhalg (Chris Greenhalgh)

Režija:
    
Jan Kunen (Jan Kounen)


O REŽISERU

Jan Kunen (reditelj)
Jan Kunen je rođen u Utrehtu, u Holandiji. Studirao je primenjene umetnosti u Nici, u Francuskoj. Za svoj kratki film "Žizel Kerozan" 1989. dobija Gran pri kratkog metra na festivalu u Avorijau. Godine 1997. režira svoju prvi kontroverzni igrani film - "Doberman", a 2004. režira dokumentarac o šamanizmu "D'autres monder". Filmovima "L'experience secrete" i "99 francs" osvaja više međunarodnih nagrada.

Izvor: http://film.krstarica.com


KOMENTARI