TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Kraljica (The Queen)

izvor:




Film "Kraljica" je ukupno osvojila 60 nagrada i gotovo isto toliko nominacija, a H. Mirren za ulogu Elizabete II. dobila je Oscara.


London, 2. maja 1997. godine. Tony Blair (M. Sheen), vođa novih laburista, novi je britanski premijer, najmlađi nakon Lorda Liverpoola, 1812. godine. On i njegova supruga Cherie (H. McCrory) odlaze na audijenciju kraljici Elizabeti (Helen Miren), na kojoj će ga kraljica proglasiti premijerom.

Prvo vatreno krštenje za Blaira dolazi već četiri mjeseca posle: princeza Diana poginula je u Parizu, a kako će je sahrabiti, biće uzrok prvog sukoba između dvora i Vlade. Kraljica Elizabeta smatra da je princeza Dajana nakon razvoda prestala da bude član kraljevske porodice, tako da njena sahrana mora biti privatna, a Tony Blair smatra da će to biti veliki izazov za britanski narod, koji je pokojnu Dajanu smatrao svojom, narodnom princezom.

Princ Charles (A. Jennings) od majke traži sahranu s kraljevskim počastima, jer je Dajana majka dvojice prinčeva, Williama i Harryja...

Uloge:  Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Aley Jennings, Helen McCrory, Roger Allam, Mark Bazeley, Sylvia Syms

Scenario:  Peter Morgan


KOMENTARI