TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Luda noć u muzeju 2 (Night at the museum 2: Battle of the Smithsonian)

izvor:

Komedija / 105 min
SAD, 2009



Noć je pala na instituciju Smitsonijana u Vašingtonu. Vodiči suotišli kući, svetla su pogašena, školarci su već u svojimkrevetima... Ipak, nešto neverovatno se šunja dok bivši noćni čuvarLari Dejli (BenStiler) biva namamljen u najveću, najmaštovitiju avanturu ikad,kada istorija oživi. U ovom drugom nastavku sage „Ludih noći u muzeju“, Lari se suočavasa bitkom toliko velike epske snage da može da se odvija samo uhodnicima najvećeg muzeja na svetu. Sada Lari mora da pokuša daspasi svoje nekad nepokretne prijatelje od onoga što bi moglo dabude njihovo poslednje uporište u Smitsonijanu, gde sve – od čuvenihslika na zidu do svemirskih brodova u dvoranama, odjednom postaježivo.

U prvom filmu koji je ikad simljen u kompleksu Smitsonijan, zabavapočinje kada Lari napusti loše plaćeni svet čuvara muzeja da bipostao traženi pronalazač Dejli Divajsiz telešop proizvoda. Naizgled ima sve – ali nešto mu nedostaje u životu, nešto što gavraća njegovim korenima, Muzeju prirodne istorije, gde je jednomdoživeo magičnu noć. Tamo će otkriti nešto uznemirujuće. Njegoviomiljeni eksponati i neki od njegovih najboljih prijatelja,proglašeni su zastarelim. Spakovani u kovčege, čekaju prevoz doogromne arhive Smitsonijana.

Njihova sudbina je nepoznata – to jest, sve dok Lari ne dobijeuznemirujući poziv od minijaturnog kauboja Džededaje (OvenVilson), koji ga obaveštava o očekivanoj katastrofi. Izgleda dasu novopridošlice probudile svoje nove iskopine, uključujući iegipatskog vladara, Kahmunraha (HenkAzarija) koji je poprilično loše raspoložen posle dremeža od3.000 godina. Sada, on i trio najodvratnijih zlotvora –Ivan Grozni (Kristofer Gestl),Napoleon Bonaparta(Alan Šabat) iAl Kapone (Džon Berntal) – kujuzaveru da preotmu kontrolu nad muzejom (i čitavim svetom),oslobađajući Armiju podzemlja.

Žureći da što pre stigne do prestonice, Lari se uvalio preko glave.Ali ima i impresivne nove prijatelje – od briljantnog AlbertaAjnštajna, do časnog Abrahama Linkolna i do jednog eksponata kojibukvalno oduzima dah – nezadržive Amelije Erhart (Ejmi Adams) koja podstičeLarija da ponovo otkrije svoj nestali osećaj za zabavu i avanturu.Zajedno sa svojim starim prijateljima, uključujući i Teodora Ruzvelta (RobinVilijams), Oktavijusa(Stiv Kugan), Sakadževa (Mizuo Pek), Atilu Hunskog (Patrik Galager) ineandertalce – Lari neće stati dok ne spasi svoje prijatelje i nepovrati red u muzeju, od Linkoln memorijala do Svemirskog muzeja –pre nego što svane.

„Luda noć u muzeju: 2“predstavlja prvi film koji je ikada snimljen u muzejskom kompleksuSmitsonijana, najvećeg i najposećenijeg muzeja na svetu.

Reditelj: Šon Levi

Uloge:BenStiler, Ejmi Adams, OvenVilson, HenkAzarija, RobinVilijams

KOMENTARI