TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Maks Manus, čovek rata (Max Manus: Man of War)

izvor:

ratna drama/118 min
Nemačka/ Norveška/Danska, 2008



Norvežanin Maks Manus (1914– 1996) poznat je među Skandinavcima po svojoj izuzetnoj hrabrostitokom Drugog svetskog rata, ali je malo ljudi izvan severne Evropekoji su čuli za njega.

Ova epska avantura JoakimaRoninga i Espena Sandberga prvi jeprojekat u kome je detaljno pokušano da se ovekoveči Manusovahrabrost. Najveći deo priče događa se u periodu od 9. aprila 1940.do 8. maja 1945, tačnije tokom nacističke okupacije Nemačke.

Uprkos skoro potpunom nedostatku formalnog obrazovanja,Maks (Aksen Heni)će pobesenti kada Norveška padne u ruke Nemcima i dozvoli prisustvookupatorskoj vladi u roku od dva meseca. Kao odgovor na takvostanje stvari, Manusokuplja još nekoliko rezigniranih Norvežana i brzo osniva pokretotpora poznat pod nazivom „Organizacija Rognes“. Glavni zadatakove grupe bio je skupljanje oružja, kao i širenje antinacističkepropagande i borbenog duha. Kasnije, kada Manusa uhapse nemačketrupe, on će izvesti ne jedno već dva iznenađujuća bekstva ipokazati svima da je zaista neustrašiv.

Režija: Joakim Roning, Espen Sandberg

Uloge: Aksen Heni, Ken Duken, AgnesKitelsen,Nikolaj KlevBroš, KristijanRubek, Nut Joner



KOMENTARI