TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Marina Abramović: Umetnik je prisutan

izvor:




Dokumentarac koji prati srpsku umetnicu performansa dok se sprema za možda najvažniji trenutak u životu: veliku retrospektivu svog rada u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku.


Sniman je deset meseci i prikazuje Marinina putovanja kroz šest zemalja, pripreme sa studentima koji su izvodili njene dosadašnje performanse, detalje iz njenog njujorškog stana, razgovore sa kolegama, novinarima, kritičarima, ponovni susret sa Ulajem, njenim bivšim životnim i umetničkim partnerom.

Reditelj Ejkers priznaje da nije bio fan performansa jer ranije nije shvatao kakva je to umetnost. Bez obzira na to da li “nepomično sedenje i gledanje u oči” smatrate vrstom umetnosti, dokumentarac vam može biti zanimljiv iz nekoliko razloga, zahvaljujući odlično urađenom poslu od strane Ejkersa i neosporno zanimljivoj ličnosti kakva je Marina Abramović.

Film je vizuelno impresivan, sa odličnom fotografijom koju takođe potpisuje Ejkers, i dinamičnom muzikom koja pojačava emotivne ispovesti umetnice i haotične delove organizacije izložbe. I to su dve najvrednije stvari ovog dokumentarca, linija koja prati putovanje kroz život i karijeru umetnice koja je performans dovela do vrhunca i ona druga, linija koja dokumentuje organizaciju velike izložbe u jednom od najznačajnijih svetskih muzeja.


KOMENTARI