TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Matriks (Matrix)

izvor: tvprogram.rs

Matriks
(Matrix)

Žanr: Naučna Fantastika
Trajanje: 136 minuta
Režija: Endi Vačovski
Lana Vačovski
Uloge: Lorens Fišburn
Kijanu Rivs
Keri-En Mos
Džo Pantoliano
Više informacija


BraćaVačovski su 1999. godine snimili prvi deo trilogije, a ubrzosu usledili i nastavci, kao i stripovi i video igrice.

Tomas Anderson (KijanuRivs) je programer koji noću vodi tajni život kao haker Neo. Onželi da sazna odgovor na pitanje Šta je toMatriks?

Morfeus (LorensFišburn) je najtraženiji svetski haker koji stupa u kontakt saNeom i upoznaje ga sa pravom prirodom sveta u kome se nalazi.

Godina nije 1999., kao što Neo misli, već pre 2199. i ljudi se boreprotiv mašina nastalih na početku 21. veka. Planeta je prekrivenacrnim oblacima koje je stvorio čovek kako bi sprečio mašine dakoriste solarnu energiju, a kao odgovor na to mašine su do energijedolazile koristeću ljudska tela kao baterije.

Svet koji Neo poznaje od rodjenja je samo simulacija napravljenakako bi mašine lakše kontrolisale ljude dok ih drže na aparatimapreko kojih dolaze do potrebne energije.

Morfeus je ubeđen da je Neo Odabrani, za kojim je tragao celogaživota. Čovek koji po legendi ima neograničenu kontrolu nadMatriksom i koji će odvesti ljude u pobedu nad mašinama.

Grupa odabranih hakera koristi svoje poznavanje Matriksa kako bizaobišla neka pravila fizike, pa se čini da imaju supermoći. Oni ćekrenuti u odlučujuću bitku sa mašinama kako bi oslobodili sve ljudeod zatočeništva u kome se nalaze, a toga nisu ni svesni.

U filmu se koristi dosta specijalnih efekata, a ima i nekolikoscena koje se smatraju za najbolje akcione scene u istoriji filma.Uostalom, film je dobio Oskara za specijalne efekte kao i gomiludrugih nagrada.

Režija:Endi Vačovski, Lana Vačovski

Uloge:KijanuRivs, LorensFišburn, Keri-En Mos, Džo Pantoliano

 

Trailer

KOMENTARI