TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Mračni kristal (The Dark crystal)

izvor:

Fantastika / 93 min
SAD, 1982Mnogo godina pre radnje filma na planeti Tra su živele mnoge rase i mnoga bića,a dominantna rasa su bili Uskeksi. Njihov zadatak je bio da paze naKristal istine koji jeplaneti obezbeđivao sve potrebno za lagodan život stanovnikaplanete Tra.
Kada su se sva tri sunca oko planete poređala u liniji,Uskersi su polomili kristalna dva dela i podelili se na dve različite rase, mirne Mistike i divlje tirane poznate podimenom Skeksisi. U tomtrenutku je Kristal istine postao Mračni kristal.

Skeksisi su zavladali planetom koristeći brutalnu silu, naročitoprema Gelfingovcima, kojiprema predskazanju treba da spoje kristal i da okončaju vladavinuSkeksisa.
Jan i Kira su poslednjiGelfingovci i sudbina planete zavisi od toga da li će oni ispunitiproročanstvo.

Film su režirali Džim Henson i Frenk Oz, poznati kaostvaraoci Mapetovaca. Nisu koristili nikog od svojih originalnihlikova, a film iako je označen kao porodični je dosta mračniji odnjihovih drugih ostvarenja. Producent je bio čuveni Geri Kurc, kojije radio na legendarnim filmovima kao što su Ratovi Zvezda EpizodaIV i Epizoda V, Američki Grafiti.
U to vreme budžet od 15-ak miliona dolara, koliko je imao ovajcrtani film, nije imalo mnogo igranih filmova.

Režija:Džim Henson i Frenk Oz

Uloge:Džim Henson, Ketrin Mjulen, Frenk Oz, Dejv Golc, Stiv Vajtmajer

KOMENTARI