TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Na kraju dana (The Remains Of The Day)

izvor:




Vreme drugog svetskog rata. Na imanju britanskog lorda Darlingtona (Dž. Foks) radi besprekorni batler James Stevens (E. Hopkins). Stevens je pre svega odan svom poslu i poslodavcu, nikad ne pokazuje svoja osećanja, ne izražava svoje mišljenje ni o čemu niti ima ikakve druge potrebe. Tako je savršen u svom poslu da se čini kako i nema ljudske slabosti.


Na imanju su česti gosti ugledni ljudi iz nacističke nemačke i njihovi engleski simpatizeri, ali Stevens ni kada ga pitaju ne daje svoje mišljenje. Njegov stari otac (P. Vaughn), koji je prevalio sedamdesetu, bolestan je i s mesta sluge premešten na mesto čistača, ali Stevens ne pokazuje osećanje prema starcu koji novi posao, smatra poniženjem.

Jedina koja u Stevensu vidi ljudsko biće jeste nova služavka, Miss Kenton (E. Thompson), koja svoj posao radi  bespriekorno kao i Stevens. Kad Stevensov otac umre, njegov sin je prezauzet  posluživanjem uglednih gostiju, pa Miss Kenton preuzima brigu na sebe.

Priču o životu na imanju lorda Darlingtona, za koji Miss Kenton kaže da su bile najlepše godine njenog života, slušamo kao njeno prisećanje prošlosti, mnogo godina nakon što se udala i otišla s imanja, odustajući od ljubavi koja nije bila moguća. Tek kada je već star i u penziji, James Stevens se pita da li je njegova dužnost zaista bila svrha njegovog života...

Film je bio  nominovan za Oscara za sve glavne kategorije (najbolji film, scenario, režija, glavna muška i glavna ženska uloga, scenografija, kostimi i muzika). Londonski kritičari proglasili su Ivoryja rediteljem godine, a A. Hopkinsa glumcem godine. Anthony Hopkins osvojio je još osam nagrada za tu ulogu.

Uloge:  Entoni Hopkins, Ema Tompson, Džejms Foks

Scenario:  Ruth Prawer Jhabvala, prema romanu Kazua Ishigure


KOMENTARI