TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Planeta tame (Pitch Black)

izvor: B92.net

Planeta tame
(Pitch Black)

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 109 minuta
Više informacija


Među nekolicinom preživelih je i okoreli hladnokrvni ubica Ridik.Nakon što pronađu napušteno postrojenje i vodu, posadi se čini dajedina opasnost na planeti sa tri sunca i bez noći preti od Ridika.Međutim, uskoro otkrivaju da pod zemljom žive opasna čudovišta kojane izlaze na svetlo.

U isto vreme saznaju da će uskoro sva tri sunca da se pomrače, zbog čega će planeta, nekoliko dana biti u potpunom mraku. Kada shvate da će uskoro postati lovina čudovištima iz podzemlja pomoć traže od Ridik...

Pitch Black, 2000.

Žanr: naučna fantastika



Zanimljivosti o filmu:

- Svemirski brod se zove Hanter/Gratsner - što je takođe ime kompanije koja je pravila vizuelne efekte i napravila model broda.

- Scene u pustinji snimane su na lokaciji na kojoj je sniman i "Pobesneli Maks 3".

- Kontaktna sočiva koja nosi Vin Dizel bila su prototip. Nakon prvog dana snimanja, kada je Dizel pokušao da skine sočiva nije uspeo. S obzirom na udaljenu lokaciju na kojoj je film sniman, morali su da prevezu helikopterom oftalmologa iz najbližeg grada. Vin Dizel je nakon toga kontaktna sočiva zvao “felne”.

- U prvoj verziji scenarija, lik Ridika bio je ženskog pola.

Izvodi iz kritika:

“Film radi zato što preispituje osnovne ljudske strahove: od mraka, bespomoćnosti, nepoznatog i od nepredvidive ljudske prirode.”

Tom Kog, Film.com

“Jedan od najboljih naučno-fantastičnih spektakala koji je pravljen od istog materijala kao i “Osmi putnik”.”

Met Branson, Kriejtiv Lofing

Uloge: Vin Dizel, Rada Mičel, Kol Hauzer Režija: Dejvid Tui

više o filmu


Izvor B92.net

Trailer

KOMENTARI