TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Povratak mumije (The Mummy returns)

izvor: tvprogram.rs

Povratak mumije
(The Mummy returns)

Žanr: Avantura
Trajanje: 130 minuta
Više informacija



U nastavku hita "Mumija", mumificirano telo Imotepa je pristiglo u londonski muzej gde se još jednom budi i započinje pohod pun besa i terora. U tom pohodu isprečiće mu se junaci iz prethodnog filma, Rik i Evelin, ali i druga zastrašujuća sila koja snagu crpi iz najtamnijih rituala staroegipatske mitologije.

Kralj škorpiona, legendarni ratnik koji je prodao svoju dušu Anubisu, zaboravljen je u istoriji i spominje se tek kao lik iz mitologije. Ali, u pustinji Am Šer, u zlatnoj piramidi, spava kralj škorpiona i onaj ko ga ubije moći će zapovedati nepobedivom demonskom Anubisovom vojskom. Deset godina nakon što je uskrsli sveštenik Imotep (Arnold Voslo) pobeđen, Rik (Brendan Frejser) i njegova žena Evelin (Rejčel Vajs) zauzeti su odgajanjem sina Aleksa (Fredi Boat).

Uz njih je verni prijatelj i asistent Džonatan Karnahan (Džon Hanah). Lanac strašnih zbivanja pokreće se kada 3000 godina stare mumije Imotepa i njegove družice Anč Su Namun, nakon dopreme u britanski muzej, ponovo uskrsnu u svojoj potrazi za besmrtnošću.

O filmu:

Kada se u proleće 1999. u bioskopima trebao pojaviti fantastični spektakl s elementima horora "Mumija" reditelja Stephena Sommersa (Knjiga o džungli, Van Helsing) malo ko je predviđao uspeh među publikom. Navodno staromodna priča pokazala se prvorazrednim iznenađenjem, a i kritike su bile neočekivano dobre. Ne čudi zbog čega su se producenti odlučili realizovati nastavak koji je ostvarila gotovo ista ekipa. Iako je zaplet još "tanji" nego u izvorniku, reditelj i scenarista Stephen Sommers sve je nadoknadio atraktivnom akcijom, mnoštvom specijalnih efekata i poverenjem u glumačku ekipu koja je i prvi deo učinila itekako zabavnim.

Nju još jednom predvodi B. Fraser kojem podjednako leže i lepršaviji nastupi kao ovde i u "Georgeu iz džungle", i ozbiljne uloge poput nastupa u "Bogovima i čudovištima" i u oskarovskom laureatu "Fatalnoj nesreći". I dok je britanska glumica R. Weisz do početka 2006. najviše asocirala upravo na lik Evelyn iz "Mumije" i "Povratka mumija", ovogodišnji Oscar za "Brižnog vrtlara" učinio ju je slavnom. U ostalim su ulogama A. Vosloo (Agent Cody Banks, serija 24), zatim P. Velasquez (Mindhunters, Fidel) i J. Hannah (Četiri vjenčanja i sprovod, The Hurricane).

Film je snimljen na lokacijama u Egiptu, Jordanu i Velikoj Britaniji, dobio je i četiri nominacije za Saturn uključujući i kategoriju najboljeg fantastičnog filma, kao i dve nominacije za kaskaderske nagrade Taurus.



Trailer

KOMENTARI