TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Preludijum za poljubac (Prelude to a kiss)

izvor:




Kad Peter (A. Baldwin), miran, zgodan mladić sređenog života prvi put vidi Ritu (M. Ryan), odmah zna da je voli. I Rita se zaljubljuje u Petera, iako je inače neurotična, ispunjena strahom od budućnosti i života, pati od nesanice od četrnaeste godine, pije, živi neuredno, neambiciozna je.


Već posle nekoliko dana Peter će zaprositi Ritu i ona pristaje da se uda za njega. Na venčanju, nakon obreda, kad je na redu čestitanje mladencima, među gostima pojavljuje se starac (S. Walker) kojeg niko ne poznaje. I on ljubi mladu, a na odlasku Peteru kaže: "Do viđenja, ljubavi."...

Film je snimljen prema pozorišnoj drami Craiga Lucasa, koja je 1990. nagrađena nagradom Tony i iste godine premijerno izvedena u brodvejskom pozorištu Helen Hayes, u kojem je dožvela 440 izvođenja.

Predizvođenje bilo je dve godine ranije u Kaliforniji, kad su glavne muške uloge takođe igrali Alex Baldwin i Sidney Walker, a Ritu je glumila Mary-Louise Parker.

Nakon velikog kalifornijskog uspeha drama se preselila u New York. Godine 2007. postavljena je ponovo. Naslov drame i filma naslov je ljubavne pesme Dukea Ellingtona iz 1938.

Trajanje:  101 min.

Uloge:  Meg Ryan, Alec Baldwin, Sidney Walker, Ned Beatty, Patty Duke, Kathy Bates

Scenario:  Craig Lucas (prema svojoj drami)

Reditelj:  Norman René

Žanr:  fantastična ljubavna drama



KOMENTARI