TV PROGRAM

Nedeljni pregled i TV satnice

Prljavi Hari (Dirty Harry)

izvor: B92.net

Prljavi Hari
(Dirty Harry)

Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 102 minuta
Uloge: Klint Istvud
Više informacija


To ubistvo tek je početak nemilosrdnog ucenjivanja: ubica koji sebezove Škopion preti da će da nastavi da ubija ako ne dobije 100.000dolara. Slučaj preuzima kriminalistički inspektor Hari Kalahan,koga kolege od milja zovu “Prljavi Hari”, jer je poznat po tome daobavlja najteže poslove. Kada ne dobije traženi novac, Škorpionubija sledeću žrtvu - mladog crnog homoseksualca.

Zatim otima 14-godišnju devojčicu, siluje je, iščupa joj jedan zub i živu zakopa, uz malu zalihu kiseonika. Otkupninu povećava na 200.000 dolara. Prilikom predaje novca, manijaku uspeva da pobegne… Kalahan ga ipak sustigne i uhapsi. Međutim, usled nedostatka dokaza, uskoro ga puštaju na slobodu. Kada policija pronađe mrtvu devojčicu, Hari Kalahan uzima zakon u svoje ruke i kreće u lov na ubicu… Za njega zakoni više ne važe…

Dirty Harry, 1971.

Žanr: krimi



Zanimljivosti:

- Originalni “Prljavi Hari” bio je toliko popularan da je priča o inspektoru Kalahanu dobila još 4 nastavka, od kojih će televizija B92 prikazati 3 (Magnum Force, “The Enforcer” i “The Dead Pool”)

- Film “Prljavi Hari” našao se na prvom mestu liste 50 najboljih filmova o žestokim momcima, koju je sastavio američki časopis “Mens džernal”.

- Nakon što se film pojavio u bioskopima, glumac Endrju Robinson (koji igra serijskog ubicu) primio je nekoliko pretnji smrću i morao je da se izbriše iz zvaničnog listinga telefona. Endrju Robinson je, inače, pacifista koji prezire oružje.

- Lik serijskog ubice “Škorpiona” inspirisan je pravim serijskim ubicom koji je sebe zvao “Zodijak”. “Zodijak” je zatrpavao policiju i medije porukama o svojim zločinima, a u jednoj od njih je pretio da će oteti školski autobus pun dece.

- Lik Harija Kalahana, inspirisan je inspektorom Dejvidom Pošijem koji je vodio slučaj “Zodijak” ubice.

- Kada su se Klint Istvud i Don Sigel priključili projektu, unajmili su pisca Dina Rajsnera da razradi scenario. U prvoj verziji scenarija, scena pljačke banke se završava tako što Hari uperi pištolj u svoju slepoočnicu, povuče oroz, nasmeje se i ode. Istvud i Sigel su se složili da je taj gest previše ekstreman, čak i za Harija Kalahana.

- Originalni naslov filma bio je “Dead Right” / "Potpuno u pravu".

- Klint Istvud je sam izveo sve kaskaderske scene, čak i onu kada skoči na krov otetog školskog autobusa sa mosta. Njegovo lice jasno se vidi tokom tog kadra.

- Policijski službenici na Filipinima koristili su film “Prljavi Hari” za obuku mladih policajaca.

- Pisac i reditelj Džon Milijus dao je veliki doprinos harizmi Prljavog Harija. Uparvo je on autor replike “Možeš da postaviš samo jedno pitanje: “da li ću imati srećne”? Dobro - učinićeš to - bitango?”

- Pomenuta replika se našla na 51 mestu od 100 najboljih replika svih vremena na listi Američkog filmskog instituta.

- Ime serijskog ubice se ne otrkiva tokom filma, a na odjavnoj špici je potpisan samo kao “Ubica”.

- Ulogu Harija Kalahana odbili su Robert Mičam, Džon Vejn, Stiv Mekvin i Bert Lankaster.

- Film je više od godinu dana bio zabranjen u Finskoj.

- Nakon prikazivanja filma, revolver 44 Magnum doživeo je porast prodaje.

- Hari Kalahan vozi Ford Galaksi 500, iz 1968. godine.

- Reditelja Dona Sigela možemo da vidimo kako prolazi pored Harijevih kola, kada se Hari I Čiko vraćaju u policijsku stanicu.

Uloge: Klint Istvud, Endrju Robinson, Džon Vernon Režija: Don Sigel

više o filmu


Izvor B92.net

Trailer

KOMENTARI